Дания е на полуфинал на Европейското, на който ще излезе срещу Англия или Украйна на 7 юли на "Уембли". "Динамитът" се справи с "Чехия" в Баку - 2:1 в третия четвъртфинал.

Това е малко чудо. Тимът започна с две загуби и кошмара с Кристиан Ериксен. Благодарение на убедителната победа над Русия и успеха на Белгия над Финландия в третите срещи, успя да излезе от групата с едва 3 т. И е първият тим в историята на еврофиналите, достигнал до топ 4 с две поражения и 3 т. от първата фаза.

Но с представянето си след това напълно си го заслужи.

Томас Дилейни вкара с глава от точката за дузпата още в 5-ата минута. В 42-ата Каспер Долберг удвои майсторски, а с петото си попадение на турнира Патрик Шик намали в 49-ата.

До края по-чистите възможности бяха за датчаните. Те се справиха добре в защита и контраатакуваха опасно. Чехия опита, но днес просто бе тимът, който трябваше да отстъпи срещу по-силен съперник.

Двубоят имаше две лица. Преди почивката датчаните наложиха превъзходство, а ранният гол им донесе спокойствие, като същевременно блокира чехите.

Селекцията на Каспер Хюлманд пропусна да удвои на няколко пъти. Това стана в края на полувремето, когато Долберг се разписа отново и направи задачата на чехите доста трудна.

След почивката мачът стана различен. Дания затвори играта и уби темпото. След 60-ата минута динамиката падна сериозно, дял за което имат горещината и влагата в столицата на Азербайджан.

Все пак Чехия даде да се разбере, че няма да се примири, а голът на Шик (един от героите на шампионата) ги върна в играта. Сега той и Кристиано Роналдо са с по 5 попадения, но и двамата са аут.

Постепенно Дания отблъсна натиска на опонента си и си върна контрола. Завърналият се от контузия Юсуф Поулсен влезе от скамейката и обстрелва вратаря Вацлик. А Шик излезе - може би заради контузия, което притъпи чешкия устрем. 

Чехия отпада достойно. Дания мечтае да извърви пътя докрай.