Англия може да се класира на полуфинал на Европейско за първи път от 25 години, стига да преодолее смелия отбор на Украйна. Това ще е последният четвъртфинал на първенството - от 22 часа на ст. "Олимпико" в Рим.

Предишният полуфинал на островитяните бе през 1996 г., когато отстъпиха пред Германия в своя дом. Същевременно те могат да влязат в топ 4 на втори пореден голям шампионат след Мондиал 2018.

Тимът на Гарет Саутгейт за първи път напусна родината си на Евро 2020 - двубоите от групата и осминафинала бяха на "Уембли". А там ще бъдат двата полуфинала и финала, така футболът наистина ще се завърне у дома, поне като първенство.

Снощи стана ясна първата полуфинална двойка: Испания - Италия. Иберийците спечелиха с дузпи срещу Швейцария (1:1 и 3:1), а "адзурите" подчиниха Белгия с 2:1.

В английския отбор няма контузени, но има застрашени да пропуснат полуфинала при получаване на жълти картони - Хари Магуайър, Деклан Райс, Калвин Филипс и Фил Фодън. Въпреки това Саутгейт заяви, че няма да ги щади с цел да избегне риск от наказания.

Украйна ще е без получилия травма на осминафинала Артьом Беседин.

Първият в програмата двубой днес е Чехия - Дания - от 19 ч. в Баку. И в двата тима няма кадрови проблеми. Очаква се в датския състав след контузии да се завърнат Симон Кяер и Юсуф Поулсен.

Ако приемаме Чехия за наследник на Чехословакия, страната има европейска титла - през 1976 г. След това чехите могат да се похвалят с финал и полуфинал.

Датчаните постигнаха сензационен триумф през 1992 г. (участваха на мястото на извадения отбор на бивша Югославия), но след това имат само един четвъртфинал.

Достигането до тази фаза е огромен успех и за двата тима, но те не крият амбиции да отидат и по-далеч. Очаква се голям мач. Ще можете да го гледате по "Диема Спорт 3" - новият спортен канал, който стартира от 1 юли. Единият полуфинал и финалът ще са по Нова.