Испания - Италия е първият полуфинал на Евро 2020 - на 6 юли на "Уембли". "Адзурите" спечелиха с 2:1 срещу Белгия в Мюнхен, а по-рано днес "Ла Роха" взе връх над Швейцария с дузпи.

Николо Барела реализира първия гол в 31-ата минута. В края на първото полувреме стана напрегнато. Първо Лоренцо Инсиние удвои с великолепен удар в 44-ата, а в добавеното време Ромелу Лукаку изравни от спорна дузпа, отсъдена заради избутване на Жереми Доку.

След почивката Лукаку направи невероятен пропуск - на метри от голлинията първо уцели Лоренцо Спинацола, а при втория шанс не уцели топката. 

Италия загуби правещия силно първенство Спинацола заради контузия. Но мечтае за финал и за титлата.

А макар и да направи пропуски, Белгия разочарова днес. В тима липсваше свежест, фантазия и синхрон. Кевин де Бройне в последния момент бе вдигнат на крака, но дали заради контузията или за друго, игра доста слабо.

"Златното поколение" на "червените дяволи" отново не успя да спечели голям турнир. От друга страна Италия, която никой не броеше преди първенството, е на две крачки от върха.

Срещу Испания битката ще е страхотна - двата тима винаги ураждат стари сметки, но отборът на Роберто Манчини е по-хомогенен и стабилен. Поне досега.

Двата съперника не се разузнаваха много. В 13-ата минута Леонардо Бонучи засече топката във вратата на белгийците, но попадението бе отменено за засада от ВАР.

В следващите минути Де Бройне и компания наложиха леко надмощие. В 22-ата звездата на "Манчестър Сити" опита да изненада Донарума отдалеч, но вратарят майсторски изби. 

След това стражът, който е пред преминаване в ПСЖ, се намеси и при акция на Лукаку.

Италия отвърна. В 31-ата "дяволите" сбъркаха при изнасяне на топката и Барела ги наказа. Следващите минути бяха силни за "сините". При 2:0 те виждаха как се оттеглят на почивка със солиден аванс, но дузпата върна съперника им в играта.

Първото полувреме бе едно от най-добрите на първенството, но второто не бе на същото ниво като динамика и опасности пред двете врати. Което бе по вкуса на състава на Манчини.

Италия държеше мача в ръцете си. Лукаку получи описания по-горе златен шанс в 61-ата. Бронзовите медалисти от Мондиал 2018 имаха още един подобен шанс до края. "Адзурите" пък притесняваха Тибо Куртоа - чрез Спинацола (преди принудителната смяна), Киеза и Инсиние.

Така бе в Рим.

 

Последната възможност за белгийците бе за Доку в 84-ата - топката профуча над вратата. До края Италия уби темпото съвсем и заслужено е на полуфинал.

А така в Брюксел.

 

Белгия е поредният фаворит, който вече ще се отдаде на почивка и ще догледа развръзката пред екрана. А Италия постави рекорд от 32 мача без загуба. Победите са 13 поредни.