Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американският техногигант Google започва акция срещу потенциален конкурент - новата операционна система Windows 11 - с нов формат за програмите за операционната система Android.

От 2008 г. насам приложенията за смартфони и таблети с тази операционна система се пакетират във формата APK - буквално "Андроид Пакет". Той е обикновен .zip архив, в който се съдържа приложението и всеки може да го отвори или редактира. Затова повечето приложения за Android могат да се свалят и извън магазина на Google и компанията няма пълен контрол над тях.

Сега обаче компанията смята да направи задължителен представения през 2018 г. форма AAB - Android App Bundle. Той е затворен формат и може да бъде отварян само със специализиран софтуер - на Google. При представянето му той бе даден като алтернатива, но от август тази година ще стане задължителен.

Според програмисти и разработчици, това е по всяка вероятност атака срещу новата операционна система на Microsoft - Windows 11. Първите версии от нея изтекоха и разкриха, че тя поддържа APK файлове. Някои експериментатори вече дори успяха да инсталират Windows 11 на смартфони, макар ранната версия да не поддържа тъчскрийн или USB.

С тази промяна обаче Google гарантира, че новите и ъпдейтнати приложения няма да могат да работят самостоятелно на Windows 11 и по този начин Microsoft да вземе част от потребителите.

AAB все пак има някои предимства - софтуерната оптимизация за различните устройства е опростена и автоматизирана, сериозно предизвикателство за разработчиците на Android преди (проблем, който пишещите програми за iPhone и iPad например нямат). Приложенията ще се инсталират по-бързо и ще са с около 15 % по-малки.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.