Следващата версия на най-популярната операционна система - Windows 11 - изтече в мрежата и обърка феновете на Microsoft.

Windows 10, който уж трябваше да е "последен", наскоро получи финална дата за поддръжка - 2025-та година, десетилетие след като излезе, което потвърди на 100% информацията, че съвсем скоро се очаква нова версия. Windows 10x, специалната версия за устройства с два екрана, бе спрян като проект. А Microsoft обяви специално събитие на 24-ти юни.

Windows 11 прави първоначално впечатление най-вече визуално. Иконките в линията със задачите са центрирани, като в MacOS (това може да се промени), ъглите на папките са заоблени, променено е за пореден път Start-менюто.

Изоставен е в още по-голяма степен класическият Metro плосък дизайн, емблематичен от Windows 8 насам. 

Добавени са множество дребни удобства по интерфейса, като например лесно подреждане на няколко прозореца на един екран, нови мелодийки при включване (които преди бяха зарязани), нови "тапети".

Има и добри и функционални идеи, сякаш заети от мобилните устройства - например лесен контрол на няколко различни "виртуални" работни полета, нови уиджети (каквито имаше във Vista, но работеха ужасно), тъмен режим, който е особено полезен с OLED дисплеи (които могат да изключат индивидуални пиксели и така да дадат истинско черно и облекчение за очите ни). Предстои и ъпдейт на магазина за приложения на Microsoft.

Това може да са разработки за Windows 10x, взети от прекратения проект, смятат някои. По-добрата поддръжка на допир също е индикация за по-мобилно ориентирани промени.

Някои потребители обаче се възмущават, че промените са практически само в интерфейса и дизайна - нещо, обичайно за мобилните операционни системи, при които нови версии излизат всяка година, но не и при компютърните, които излизат веднъж на 4-6 години. Това може да е знак, че Microsoft смята да подходи по-агресивно към активната смяна на операционната система, нещо, което е голямо предизвикателство - в момента например все още над 10% от потребителите ползват Windows 7, 8, XP и дори Vista.