Нигерийският писател Бен Окри получи антипремията Bad Sex Award за най-лошо описание на секс в художествената литература, съобщи The Guardian. Сред многото кандидати за "наградата" експертите признаха откъс от неговата книга The Age of Magiс за най-нелепа еротична сцена на годината.

Ето и няколко изречения от отличената сцена в свободен превод:

"Той щедро покриваше тялото ѝ с мимолетни докосвания и мозъкът ѝ се препълни с нагарчащо сладострастие. Тя с удивление научаваше за такива ъгълчета от своето тяло, които да сложи там би могъл само бог с чувство за хумор... Той я любеше със сила и нежност... С всяко движение у нея се разгръщаше вселена. Някъде в нощта се взриви блестяща ракета."

Сред кандидатите за антинаградата тази година бяха също Харуки Мураками (за сцена от "Безцветният Цукуру Тадзаки и годините на неговото странстване"), Ричард Фланаган ("Късият път към далечния север") и Майкъл Кънингам ("Снежната кралица").

А мистър Бен Окри изобщо не е случаен човек. Той е нигерийски писател, живеещ във Великобритания, член на британското Кралско литературно общество и кавалер на Ордена на Британската империя. Литераторът е носител на няколко големи награди, в това число и на свръхпрестижната "Букър", която получава през 1991 г. за книгата си "Гладният път".

Антипремията Bad Sex Award е учредена през 1993 г. от списание Literary Review. През годините са я получавали автори като Себастиан Фолкс, Норман Мейлър, Салман Рушди, Томас Уулф и Габриел Гарсия Маркес.