Десетседмичният спад на новите случаи на коронавируса в Европа вече е приключил и нова вълна на пандемията е неизбежна, ако гражданите и законодателите не останат дисциплинирани, каза днес директорът на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханс Клуге, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица броят на новозаразените нарасна с 10 процента, за което допринесоха по-големият брой обществени прояви, пътувания и събирания, както и облекчаването на ограниченията, заяви Клуге на брифинг.

"Това се случва в контекста на бързо променящата се ситуация, на фона на новия тревожен вариант Делта и в регион, където въпреки огромните усилия на страните, милиони хора останаха неваксинирани", отбеляза директорът на СЗО Европа.

"Ще има нова вълна в региона на Европа, ако не останем дисциплинирани", предупреди Клуге.

Ройтерс цитира и Катрин Смолууд, висша служителка в СЗО, която коментира влиянието на Европейското първенство по футбол върху развитието на пандемията:

"Трябва да гледаме далеч отвъд самите стадиони", каза тя пред журналисти. „Трябва да гледаме как хората стигат дотам, пътуват ли в дълги колони от претъпкани автобуси? И когато напускат стадионите, влизат ли в претъпкани барове и кръчми, за да гледат мачовете?"

„Именно тези малки непрекъснати събития са движещи фактори за разпространението на вируса“, ​​каза Смолууд.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер нарече решението на УЕФА да разреши големи тълпи на Евро 2020 "крайно безотговорно".

В изявление пред Ройтерс УЕФА каза, че предпазните мерки на мачовете "са напълно в съответствие с разпоредбите, установени от компетентните местни органи на общественото здравеопазване".

Нарастването на новите случаи на COVID-19 се дължи на разпространяващия се в Европа по-заразен Делта вариант на вируса, отбелязва агенцията.

Близо 2000 души, които живеят в Шотландия и са заразени с коронавирус, са присъствали на събитие на Евро 2020, на мача от груповата фаза между Шотландия и Англия в Лондон на 18 юни, съобщиха вчера шотландските власти.

Нарастването на инфекциите поражда опасения, че трета вълна може да се разпространи в Европа през есента, ако хората не се ваксинират.

"Притеснението за есенна вълна все още е налице, но това, което виждаме сега, е, че тя може да дойде и по-рано", каза Смолууд.