От днес цяла Италия е бяла зона, тоест с почти никакви рестрикции заради коронавируса, предаде АНСА, цитирана от БТА.

От днес на Апенините отпада и задължителното носене на маски на открито, наложено преди седем месеца.

Но разпространяващият се вариант Делта на вируса поражда безпокойство. През юни новозаразените се умножиха четирикратно в сравнение с май. Това крие риск от налагане на локални червени зони в страната.

Руската столица Москва не успява да овладее новите случаи на зараза с корнавируса въпреки засилените рестрикции от последните седмици. Ето защо от днес в сила влизат някои нови ограничения, предаде Франс прес.

За част от служителите се връща задължителната дистанционна работа, а за служителите от сектора на услугите се въвежда задължителна ваксинация.

Освен това се въвежда и пропуск, който ще се използва при ходене на ресторант от днес. Московчани ще трябва да свалят от интернет портала на Москва QR код, потвърждаващ, че те са били ваксинирани, че са прекарали зараза в последните шест месеца, или че имат отрицателен тест за коронавируса, не по-стар от 72 часа.

Засега обаче не се планира общ локдаун, както през пролетта на 2020 г.

Русия първа в света регистрира ваксина срещу коронавирус и започна ваксинационна кампания, но не успява да убеди гражданите си  да се ваксинират. Едва 11 на сто от руснаците са получили една игла, а 10 процента - две игли, съобщава „Дойче веле“. Страната в момента разполага с четири собствени ваксини, но не успява да произведе достатъчни количества.

Рекордни стойности

Руските власти съобщиха днес за рекорден брой смъртни случаи сред заразените с КОВИД-19 за денонощие в Москва и Санкт Петербург. Това е знак, че епидемичната ситуация в страната, връхлетяна от варианта Делта, се влошава, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По официални данни в Москва са регистрирани през последните 24 часа 124 починали, а в Санкт Петербург - 110. Това надхвърля рекордните стойности, достигнати в двата града през уикенда.

До момента жертвите на коронавируса в Москва са общо 22 210, сочат данни на оперативния щаб за борба с инфекцията, цитирани от ТАСС. Активните случаи в града към днешна дата са 175 682 - максимум от началото на пандемията.

Броят на починалите от КОВИД-19 в цяла Русия е нараснал през последното денонощие с 611 и възлиза на 133 893. Условната смъртност е 2,45 на сто. Новите заразени от вчера във федерацията са 21 650, а общият установен брой на случаите досега - 5 472 941. Активните случаи в страната са 369 708.

Броят на оздравелите в Русия е нараснал през изтеклото денонощие с 12 626 и те вече са 4 969 340 - 90,8 на сто от всички регистрирани заразени.

Саудитска Арабия ваксинира непълнолетните, ограничава неваксинираните

Саудитска Арабия започва програма за ваксинация на непълнолетните на възраст от 12 до 18 години и въвежда ограничения за неваксинираните и въвежда от 1 август забрана за допускане до работа и различни мероприятия на неваксинираните поданици на кралството, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Ваксинацията на непълнолетните ще се извършва с ваксината на „Пфайзер“, беше съобщено вчера на пресконференция на министерството на вътрешните работи.

От 1 август се въвеждат ограничения. Достъпът до държавни учреждения и частни компании, пътуването в обществен транспорт, както и посещаването на търговски, културни, развлекателни, спортни, икономически, научни, социални и други мероприятия ще бъде разрешен само за ваксинираните. Нарушителите ще бъдат глобявани 40 000 саудитски риала (над 10 000 долара).

Над 70 на сто от живеещите в страната вече са получили ваксина. Нито един от получилите две дози не е умрял от усложнения след заразяване, подчерта вчера говорител на здравното министерство.