Фирмите, в които всички служители са ваксинирани или такива, в които се правят редовно тестове за COVID-19, няма да бъдат затваряни при следваща сериозна вълна на заразата. Това обеща днес министърът на финансите Асен Василев по време на кръгла маса за разходите в държавния бюджет. 

А че такава вълна ще има, оказва се, Василев е напълно сигурен. По думите му, индийският вариант на вируса е 60% по-заразен и властите у нас вече се готвят за тежка ситуация през есента. 

Идеята на правителството е чрез отказа от затваряне на фирми с ваксинирани служители да се стимулира целият процес на поставяне на препаратите у нас. Припомняме, че България продължава да бъде на последните места в ЕС по желание на населението да си постави ваксина. 

Василев подчерта, че при служителите, при които има медицинско обосновано решение за неваксиниране, ще се брои просто тяхното редовно изследване в компанията. 

Иначе министърът обясни, че ръководената от него институция е успяла да намери допълнителни 1,5 млрд. лв. от приходната част, които ще дойдат до края на годината, които да се ползват като мерки в подкрепа на бизнес и хора и без за целта да се вдига тавана на дефицита. Най-важният извод от тази информация е, че така вероятно няма да се наложи увеличаване и на тавана на дълга за тази година.

Василев обясни, че неговото министерство вече разглежда варианти за актуалиация на бюджета, които да предложи на следващото народно събрание. Мислело се и за преизчисляване на пенсиите. Тук подробности не бяха дадени, но такава мярка би минала трудно в следващ парламент, заради изключително огромното финансиране, което би било нужно за нея.