Китай отбелязва тази седмица стогодишнината на управляващата комунистическа партия, демонстрирайки, както твърди, нейното нарастващо влияние в чужбина и успехите й в борбата с корупцията у дома, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Партийни представители отрупаха с похвали вчера президента Си Цзинпин, утвърдил се като най-могъщия лидер на Китай след Мао Цзедун и премахнал всички ограничения пред оставането си на власт.

Китай постигна през последните четири десетилетия огромно подобрение на жизнения стандарт, съпроводено от увеличаване на своята международна икономическа и политическа тежест. Но докато много страни извлякоха изгода от тези взаимоотношения, Китай подкопава демокрацията и човешките права в държавите, които контролира икономически.

"Международното влияние и привлекателност на Китайската комунистическа партия не спират да нарастват, извеждайки я на преден план в световната политика", каза пред репортери Го Ечжоу, заместник-председател на международния отдел на партията, на пресконференция при откриването на пресцентъра за честването на стогодишнината.

С 92 милиона членове и здрава хватка върху властта в страната партията се стреми да засили контрола си върху китайците, заминали за чужбина за образование, бизнес или по други причини. Това създаде множество източници на напрежение, особено в Австралия, където има много китайски студенти, както и в САЩ, Великобритания и други западни демокрации.

Тези страни са тясно обвързани с китайската икономика, но имат спорове с Пекин заради неговата авторитарна политическа идеология и политиката му към Хонконг, Синзцян и Тибет.

Го Ечжоу не спомена за тези безпокойства, като каза, че влиянието на партията е основен компонент във външната политика на Китай.

"Това очертава стратегическата функция на партията", заяви той.

Си Цзинпин направи борбата с корупцията и гарантирането на политическа лоялност отлителен белег на своето започнало преди девет години управление. През този период са били разследвани за злоупотреби близо 800 хиляди представители на властите, 392 от които на или над провинциално или министерско ниво, каза Сяо Пей, заместник-председател на Централната комисия за дисциплинарен надзор, която е главният антикорупционен партиен орган.

"Борбата срещу корупцията постигна пълен успех и е много задълбочена", каза Сяо на вчерашната пресконференция.

Сред присъстващите на възпоменателните прояви е хонконгската лидерка Кари Лам, която оглавява гоненията срещу опозиционни фигури, предизвикали остри критики и юрдически санкции от страна на САЩ, Канада и Европейския съюз.

Лам и централното правителство в Пекин отхвърлиха тези мерки като намеса в китайските вътрешни работи.

Днес Си Цзинпин удостои с медали заслужили партийци и произнесе реч на церемонията. В четвъртък той ще председателства честването на стогодишнината на централния пекински площад "Тянанмън".

В публичната си реч днес Си изтъкна целта на партията да постигне "национално обновление" - повече от 70 години след като тя взе властта по време на гражданската война.

Това включва поставянето под китайски контрол на самоуправляващия се демократичен остров Тайван - нещо, което увеличава шансовете за регионална война, в която вероятно биха били въвлечени САЩ и съюзниците им.

При управлението на Си Китай засили военното си присъствие в Южнокитайско море и влезе в сблъсъци с индийски войници по спорната граница между двете страни.

Вчера имаше шоу с фойерверки на олимпийския стадион в Пекин, известен като Птичето гнездо, както и редица празнични събития в цялата страна.