Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Твърди се, че един от най-високопоставените шпиони в Китай е дезертирал в Съединените щати и вероятно е предал на разузнавателните агенции информация, подкрепяща теорията, че коронавирусът е изпуснат от лаборатория, пише днес британският в. „Таймс“.

Според издението се говори, че 57-годишният Дон Цзинвей, заместник-министър на държавната сигурност в Пекин, е пристигнал в САЩ с дъщеря си през февруари, след като първо е летял за Хонконг.

Ако информацията бъде потвърдена, той ще бъде най-високопоставеният служител, който някога е преминал от другата страна в противопоставянето между Китай и Америка.

Името на Дон рядко се появява в англоезичните китайски медии, посочва „Таймс“. Вчера обаче той беше цитиран от „Саут  Чайна морнинг поуст“ (South China Morning Post), базирания в Хонконг вестник, където той нарежда на китайските разузнавателни служби да „засилят усилията си за издирване на чуждестранни агенти и вътрешни лица, които са в сговор с„ антикитайски “сили“ . Съобщава се, че коментарите са направени на конференция за шпионажа в петък, от която няма снимка. Наблюдатели смятат, че историята е блъф, целящ да опровергае слуховете за дезертирането на Дон.

Той е бил обсъждан по време на преговорите между САЩ и Китай в Аляска през март, твърди в социалните мрежи Хан Лянчао, бивш служител в китайското външно министерство, сега продемократичен активист в САЩ, емигрирал след потушаването на протестите на площад „Тянанмън" през 1989 г. 

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е отхвърлил искане на китайския външен министът Ван И да бъде екстрадиран Дон. Висш представител на американската администрация обаче вчера отчете да е имало подобна дискусия в Аляска.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.