Русия е в много трудна ситуация и иска да остане адекватна на нея, заяви американският президент Джо Байдън преди отпътуването си от Женева в сряда, където проведе среща с руския си колега Владимир Путин, предаде БТА.

„Русия е в много, много трудна ситуация в момента. Те (руснаците) са притиснати от Китай. Те отчаяно желаят да останат голяма сила“, каза Байдън преди да се качи на президентския самолет в отговор на въпрос защо Русия би желала да си сътрудничи със САЩ.

Американският президент каза още, че САЩ и Русия са се договорили да работят върху голямо споразумение в областта на контрола върху въоръженията.

Същевременно високопоставен представител на американската администрация коментира, че разговорите не са донесли внезапен пробив в руско-американските отношения, но тонът им е бил прям, конструктивен, неконфронтационен и много делови.

„Ще е нужно време да видим дали тези сфери на потенциално сътрудничество действително ще дадат резултати“, е казал източникът.

Кремъл: „По-скоро знак плюс“

Преговорите между Путин и Байдън преминаха „по-скоро със знак плюс“, сочи оценка на самия Путин, цитиран от БТА.

Страните успяха да разберат къде може да взаимодействат, а къде все още не - „заради категорично разминаване във възгледите“. Това заяви днес Дмитрий Песков, прессекретарят на руския лидер, в ефира на радио „Ехото на Москва“, предаде ТАСС.

Песков изтъкна значението на приетия съвместен документ за стратегическата стабилност, в който според него се реализира "специфичната отговорност" на двете държави не само пред народите им, но и "пред целия свят".

Русия и САЩ осъзнават, че трябва час по-скоро да започнат преговори за стратегическата стабилност и контрола над въоръженията, подчерта той.

Според руския зам.-външен министър Сергей Рябков, говорил пред в. „Комерсант“, този диалог „е въпрос на седмици, а не на месеци“, отбелязва Франс прес.

Очаква се тези дни руският посланик в САЩ Анатолий Антонов да се върне във Вашингтон, посочи говорителят на Кремъл във връзка с решението от Женева посланиците на двете страни, отзовани за консултации, да се върнат в съответните мисии.

Путин и Байдън не са обсъждали вчера задълбочено темата за Украйна, но темата за членство на Украйна в НАТО е „наистина онази същата червена линия“, за каквито неведнъж е споменавал Путин, каза Песков.

На срещата в Женева не са сверявани списъци за евентуална размяна на затворници между Русия и САЩ, при все че е говорено по темата.

„Тази тема не обича публичността и по нея трябва да се работи по-нататък в пълна тишина“, посочи говорителят.

Русия възприема „доста позитивно“ факта, че САЩ не обвиняват директно руските власти за последните кибератаки. Според американците обаче „някои елементи от тези атаки са могли по един или друг начин да се разгръщат от руска територия“ - от страна на физически лица или друг някой, каза Песков.

Важен резултат от срещата бе потвърдената потенциална готовност на двете страни да обсъждат необходимостта от двустранно сътрудничество по въпроса за кибератаките, подчерта той.

Въпросът за следваща среща между Путин и Байдън още не е обсъждан, предварителни планове засега няма, съобщи говорителят на Кремъл в отговор на въпрос

Медиите и наблюдателите

Песимистичната стратегия на Байдън успя да донесе известен напредък на срещата с Путин, пише днес в заглавие в."Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Американското издание отбелязва, че двамата президенти се споразумяха да върнат своите посланици съответно в Русия и САЩ, като се договориха също да възобновят отдавна спрените преговори за стратегическа стабилност, насочени към намаляване на рисковете от случаен конфликт между двете ядрени сили.

Изданието посочва, че поотделно нито едно от споразуменията не представлява пробив, но анализаторите заявяват, че заедно те представляват напредък по важни за двете страни въпроси. Американското издание изтъква, че предвид огромния брой спорове между Москва и Вашингтон, двете сили вероятно ще се върнат към острата реторика една към друга през следващите месеци, въпреки постигнатото в Женева.

„Вашингтон пост“ изтъква, че на историческата среща Путин не е направил никакви отстъпки по въпросите за репресиите срещу политически опоненти, напрежението в Източна Украйна и подкрепата си за автократичния беларуски лидер.

Байдън и Путин влязоха в сблъсък, макар че се движат към успокояване на напрежението в отношенията между двете страни, отбелязва в заглавие в.„Ню Йорк таймс“.

Изданието изтъква, че след четиричасови разговори президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Джо Байдън изразиха взаимно уважение и желание за по-добри отношения, но не разрешиха нито един от спорните въпроси, нито пък обявиха радикални мерки за излизане от спиралата на влошаването на двустранните отношения, които се намират в най-ниската си точка от края на Студената война.

На срещата с Байдън Путин просто игнорира теми, които предизвикват гнева му, като евентуално присъединяване на Украйна към НАТО, пише днес британският в. „Гардиън“. 

Изданието посочва в коментар, че именно Байдън трябваше да изгони призрака на Хелзинки, обръщайки се с лице към Путин и демонстрирайки, че е възстановил баланса във външната политика на САЩ, точно както се опита да успокои съюзниците си във Великобритания и Брюксел по време на 10-дневната си европейската си обиколка.

В заглавие на редакционна статия британският в. „Индипендънт“ посочва, че руско-американските отношения излязоха от фризера, но няма разтопяване на ледовете. 

„За мене бе удоволствие да видя как президентът Байдън отстоява позициите си срещу Владимир Путин и изпраща силно послание, че неговата администрация няма да си затваря очите за войнствеността на Путин. Решителността на президента бе ясна: ще има последици за лошите играчи и Съединените щати ще държат Русия отговорна за действия, които заплашват нашата национална сигурност и глобалната стабилност“, заяви американската сенаторка Джийн Шахийн от Демократическата партия на Байдън.

Колегата й републиканец Линдзи Греъм каза, че се е обезпокоил, когато чул Байдън да казва, че ако хората по света смятат, че Путин се е намесил в избори в САЩ и други държави, то това ще навреди на позициите му.

Според Греъм Путин не го интересува как гледат на него другите „и, честно казано, ще се радва на репутацията си, че е способен да се намеси успешно във вътрешните работи на други страни“.

„Аз смятам, че президентът Байдън си е направил погрешно сметката с кого си има работа“, подчерта американският сенатор републиканец.

„Това не бе среща на върха. Това бе просто среща“, обобщи изследователят Макс Бергман от базирания във Вашингтон мозъчен тръст Центъра за американски напредък. Той се аргументира, че никоя от двете страни не е очаквала да постигне кой знае какво, тъй като няма много допирни точки за сътрудничество.

„Целта по-скоро беше Съединените щати да се опитат да понижат напрежението и да начертаят ясни червени линии в отношенията си с Русия“, коментира Бергман.

Изследователят определи резултатите от срещата - възобновяването на ядрените преговори и връщането на посланиците - като малки, но потенциално полезни.

„Истинският тест обаче ще е дали Русия ще промени своето поведение и ще намали враждебните си действия срещу САЩ и Европа“, подчерта в същото време Бергман.

Мег Кинг, директорката на програмата за научни и технологични иновации в центъра "Уилсън", заяви, че решението експерти от двете страни да се заемат със заплахата от рансъмуер атаки, идващи от Русия, е критично важно.

Коментарите на Путин, че трябва да "се спре с инсинуациите" и да "започнат консултации по темата", навеждат на мисълта, че "Русия ще сътрудничи, поне на работно равнище", прогнозира тя, цитирана от Ройтерс.

Петер Байер, германският координатор за трансатлантическите отношения, изрази одобрение за подхода на Байдън към Русия, предаде ДПА.

„Западът трябва да намери точния баланс между натиска и диалога с Русия. Байдън е на прав път тук“, заяви Байер за пресгрупата „Функе“. Германският политик отбеляза, че американският президент „няма да позволи на Путин да се измъкне за нищо, той открито (поставя въпроса за поводи за) недоволство като Украйна и случая Навални“.

„Това има ефект. Путин взима Байдън на сериозно“, обобщи Байер.