“На инат ГЕРБ и ДПС гласуваха против откриването на двете секции във Великобритания. ЦИК не успя да постигне необходимото мнозинство и на практика с това отказаха на нашите съграждани да могат да гласуват на удобно за тях място”.

Това заяви Надежда Йорданова от “Демократична България” в предаването “Разговор” с Лили Маринкова. Днес Върховният административен съд (ВАС) е разгледал делото за правата на гражданите в чужбина и съвсем скоро се очаква да излезе решение.

“Преди няколко дни ЦИК отказа да открие две секции в Нортхамптън и Телфорд, въпреки че нашите съграждани са отговорили на законовите изисквания, събрани са над 40 заявления и е организирано място за гласуване”, коментира Йорданова.

По думите ѝ това решение на ЦИК е абсолютно незаконосъобразно, защото противоречи на императивните норми на изборния кодекс.

“Методическите указания за частичните местни избори не само в Благоевград, но и в цялата страна бяха публикувани само няколко дни преди изборния ден. Това се случи, защото когато указанията бяха предложени за обсъждане, не бяха приети отново с гласовете на ГЕРБ. Няма нито едно рационално разумно обяснимото обстоятелство за това, освен желанието на ГЕРБ да саботира организационния процес на изборите”, заяви Надежда Йорданова, която е юрист и кандидат за депутат от столичния 23-ти МИР.

На въпрос за административната съпротива, тя заяви, че в по-широк план това е съпротивата на статуквото срещу промяната.

“Възмутена съм от поведението на вече освободеното ръководството на “Автомагистрали”, което всеячески се опитва да саботира влизането на новото управление. Всеки може да защитава правата си по начина, по който реши, но свършеното от “Автомагистрали” дотук е безотговорно”, каза Йорданова.

Тя припомни, че 1.8 млрд. лева са похарчени за отсечката Ябланица-Търговище, а към момента няма нищо построено там. Похарчени са и 188 млн. лева за 84 свлачища, от които само едно е довършено.

“Съветът на директорите на “Автомагистрали” не е на терен и не строи. Тук става въпрос за запазване на ситуацията така, че да не може да им бъде потърсена отговорност. Над близо 5 млрд. лева за магистрали без обществени поръчки са потънали в една голяма черна яма”, заяви Йорданова. 

Във връзка с машинното гласуване, тя поясни, че на миналите избори невалидните бюлетини са били над 86 хил. Категорична е, че това нещо трябва да се прекрати и независимо от организационните му трудности, машинният вот ще дава много ясен резултат. 

“Предизвикателство на тези избори ще бъде хората да отидат да гласуват и да видят, че няма нищо страшно в машините. Разбира се, стои риска с отпуските и почивките на море, но съгражданите ни показват много висока избирателна активност и дано тази тенденция се запази”, каза Йорданова.

Тя завърши с тезата, че “Демократична България” е готова да бъде отговорна за управлението на държавата и има ясна програма, с която да се бори за доверието на избирателите. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ