Нови разкрития по казуса с "Александровска болница" - председателят на борда на директорите - проф. Димитър Буланов - е изпълнявал едновременно пет длъжности. Две от тях – в разрез със закона. Това обясни зам.-министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Димитър Петров пред Нова тв. Проверките в болниците продължават, а "Александровска" бе сред първите с списъка, като сигнали за нередности дойдоха от един от членовете на ръководството - д-р Александър Оскар. Това бе и втората голяма болница, в която министър Стойчо Кацаров се опита да смени ръководството.

„Излезе, че проф. Буланов има правоотношения с болницата. Има два договора - един трудов и един граждански. Това е проблем, защото той, като независим член, няма право да има трудови взаимоотношения с лечебното заведение. Договорът е нарушен по две точки”, обясни днес д-р Димитър Петров.

По думите му професорът рискува да бъде подведен под наказателна отговорност заради това, че е попълнил декларация, че не работи в болницата. 

„Дано да е от незнание. Това обаче не променя обстоятелствата. Твърде много незнания и нелогични действия на този съвет на директорите се събраха”, обобщи д-р Петров.

Становището след проверката в болница „Александровска” е 36 страници. Това, което е констатирано, е че твърденията, които изказа доц. Александър Оскар, са верни, заяви зам.-министърът.

„На него не са му предоставяни материали. Няма никакви документални следи от това. Нито е канен на заседания на Съвета на директорите. Взети са решения за плащане на 23 млн. лева без негово участие”, уточни Петров.

По-драстични нарушения, той смята, че ще излязат с влизането на новия Съвет на директорите на болницата.

„Не мога да разбера тази упоритост при тези нарушения. Според мен тя е провокирана отвън - да не се допусне нов състав да влезе и да види какво е ставало в болницата. При това, имам чувството, че това не касае дейността на последните двама изпълнителни директори и на Съвета, а по-скоро на по-предишния изпълнителен директор - Костадин Ангелов”, каза зам.-министърът. 

Още при първоначалната проверка от здравното министерство обявиха, че отчетите на болинаца показват влошаване на финансовото й състояние.