Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Според информация на Германската агенция по печата (ДПА), министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е отменил пътуването си за мача от Европейското първенство по футбол между Германия и Унгария в Мюнхен днес, пише в. „Билд“.

Официална информация за това първоначално нямаше. Преди един от двата финални мача в групата имаше разгорещени дебати за забраната на УЕФА да се осветява стадион „Алианц арена“ в цветовете на дъгата (символ на ЛГБТ общността - б.р.).

Европейската футболна централа отхвърли  искането на кмета на Мюнхен, социалдемократа Дитер Райтер. Той се аргументира, че по този начин ще бъде изпратен "видим знак на солидарност" към ЛГБТ.

"УЕФА е политически и религиозно неутрална организация, заяви асоциацията. - Предвид политическия контекст на това искане и фактът, че то е насочено към решение, взето от унгарския национален парламент, УЕФА трябва да откаже изпълнението му."

Дясното правителство на Унгария миналата седмица прие закон, забраняващ "популяризирането" на хомосексуалността сред непълнолетни, като поставя извън закона всякакви образователни програми или материали, в които се споменава хомосексуалността.

Вчера унгарският външен министър Петер Сиярто настоя, че плановете за осветяване на мюнхенския стадион в цветовете на дъгата били "вредни и опасни".

Въпреки че УЕФА отхвърли искането за деня на мача, тя предложи алтернативни дати за 28 юни, когато е „Денят Кристофър Стрийт“, или между 3-9 юли, седмицата на гей прайда в Мюнхен. Последният мач от "Алианц арена" от Европейското е на 2 юли - четвъртфинал.

УЕФА разследва Унгария заради надписи, плакати и призиви по време на Евро 2020, насочени срещу инициативата да се коленичи преди началото на всеки мач в знак на солидарност с тъмнокожите (горе). Такива се появиха на двубоя на маджарите с Франция (1:1) в Будапеща.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.