Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Годишните доклади за върховенството на закона в страните членки на ЕС трябва да имат по-широк обхват, включващ всички ценности на Съюза. Това са по-специално демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, които взаимно се подсилват, а когато бъдат накърнени, могат да представляват системна заплаха за ЕС.

Трябва да има и по-голямо диференциране при разграничаването на системните и отделните нарушения.

Тези констатации се съдържат в одобрения днес от Европейския парламент доклад на  испанския социалист Доменек Руис Девеса. Документът представлява оценка на друг доклад – този за върховенството на закона в страните от ЕС през 2020 г. Той бе изготвен от Европейската комисия и огласен миналата есен.

Докладът за тази година трябва да бъде представен през юли.

Едно от предложените изменения към доклада на Руис Девеса бе да бъде отменен Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) за България и Румъния в съответствие със становището на Комисията по правни въпроси към ЕП. То обаче изобщо не попадна в гласувания днес доклад. тъй като бе отхвърлено още в ресорната комисия на ЕП - по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Това обясниха пред Клуб Z източници от Парламента.

Евродепутатите смятат, че докладът за върховенството на закона, който в момента е самостоятелен механизъм, трябва да бъде един компонент от постоянен, всеобхватен и ефективен механизъм. Това трябва да става например чрез включване на конкретни препоръки и срокове за прилагане, свързани с процедурата по член 7, механизма за обвързаност с условия за защита на бюджета на ЕС и производствата за установяване на неизпълнение на задължения.

Приетият днес текст осъжда политическия натиск в Унгария и Полша.

Обръща се внимание ан действията на Варшава, целящи да се избегне възможността националните съдии да задават въпроси на Съда на ЕС в нарушение на Договорите на Общността. Разглеждат опитите в Полша да се подкопае независимостта на омбудсмана на страната, както и неизпълнението от страна на Унгария на решение на Съда на ЕС във връзка с ограниченията, наложени върху финансирането на организациите на гражданското общество

Членовете на ЕП призовават Комисията да предяви иск срещу Унгария пред Съда и да поиска възпиращи финансови санкции.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.