Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейският парламент ще обсъди днес въведените от Европейската комисия годишни доклади за върховенството на закона в ЕС, сочи програмата на заседанието на евродепутатите в Брюксел. Предвижда се утре ЕП да гласува призив за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, пише БТА.

Евродепутатите вече призоваха новото общоевропейско наблюдение над законността да замени механизма за двете страни. През 2019 г. ЕК предложи механизмът за България да отпадне, но все още не е взето необходимото за това решение от Съвета на ЕС.

По-рано този месец комисията представи нов доклад за Румъния.

В подготвеното становище се предвижда ЕП да призове комисията занапред да поставя ясни задачи на държавите по отношение на върховенството на правото с точни срокове за изпълнение и показатели за наблюдение. Отчита се, че няколко държави от ЕС отстъпват в международните класации за свобода на печата и при тях се наблюдава нарастване на насилието срещу журналисти.

Утре евродепутатите ще обсъдят работата на Европейската прокуратура и необходимостта от попълване на свободните бройки в състава на новата институция. По данни на прокуратурата на ЕС все още свои представители не са излъчили Финландия и Словения, като разговорите с Хелзинки са напреднали. Данните показват, че все още не са започнали работа прокурорите на Австрия, Кипър, Гърция и Люксембург. Няколко държави, сред които и България, не са запълнили квотата си и се очаква да представят допълнителни кандидати.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.