„След 12 години управление на ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) в България кого са корумпирали тези бизнесмени?“

Този въпрос към Европейската комисия зададе от парламентарната трибуна в Брюксел българският евродепутат социалист Петър Витанов. Той визира групата, санкционирана от САЩ за корупция по „Закона Магнитски“.

Витанов говори на дебат в Европейския парламент, посветен на доклада на Комисията за върховенството на закона в страните членки за 2020 г. И изрази надежда да види отговора на своя въпрос в следващия доклад за България. Докладите за всички държави от ЕС се очаква да бъдат огласени през юли, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

„Европейските граждани очакват от всички нас, включително от Комисията, да защитаваме техните права, свободи и демокрацията тогава, когато тя е поставена под риск. Но възможно ли е да го направим в една ситуация, когато все по-често виждаме докъде водят конюнктурните съображения на едно политическо семейство, овладяло почти всички постове в ЕС? Комисията твърде дълго си затваряше очите пред премиери от ЕНП, които тежко злоупотребяваха с властта, обграждаха се от олигархични кръгове, които купуваха с европейски средства“, заяви Витанов.

Очевидно той визираше не само доскорошния български премиер Бойко Борисов, но и унгарския му колега Виктор Орбан, евродепутатите от чиято партия ФИДЕС наскоро напуснаха групата на ЕНП и станаха независими.

„Затова днес върховенството на закона е мираж не само за една страна и е емблематичен случай в България. Докато Комисията описваше ситуацията и по-скоро я прикриваше чрез витиевати фрази и характерни брюкселски клишета, САЩ наложиха най-най-големия пакет санкции за един ден по „Закона Магнитски“ срещу група бизнесмени. Причината – корупция. Онази, която остана незабелязана тук, в Брюксел“, изтъкна депутатът социалист.

Дебатираният днес доклад е изготвен от испанския социалист Доменек Руис Девеса, член на парламентарната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Той призовава за прекратяване на Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) за България и Румъния.

Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ е докладчик по становище от името на Комисията по правни въпроси.

Краят на мониторинга за страната ни бе препоръчан от ЕК още през октомрри 2019 г. Два месеца по-късно за това призова и Парламентът. Все още по въпроса обаче не се е произнесъл Съветът на ЕС.

Най-сериозни критики, както винаги, бяха отправени срещу Унгария и Полша. Особено остри бяха нападките срещу правителството на Виктор Орбан в светлината на новия анти-ЛГБТ закон.

В своето становище Илхан Кючюк призовава ЕК да предостави съдържателно, просто и ясно сравнение между различните национални правосъдни системи, за да подчертае къде могат да се прилагат най-добри практики за съпоставими системи и как би могъл да се приложи безпристрастен подход към сходни недостатъци. Така според него ще се помогне на страните от ЕС да доизградят ефективността на своите съдебни системи 

Проекторезолюцията ще бъде гласувана утре.