УЕФА официално обяви, че премахва правилото за гол на чужд терен от началото на сезона в Европейските клубни турнири, започващи през лятото. Че това ще се случи стана ясно още в края на миналия месец, оставаше само Изпълкомът на централата да гласува.

Което значава, че при резултати като 1:0 и 1:2, 3:1 и 0:2 или 0:2, 1:3 в две срещи (общо равенство), напред вече няма да продължава отборът, отбелязал гол (или повече) на терена на своя съперник. Ще се играят продължения и евентуално ще се изпълняват дузпи.

Правилото функционираше от 1965 г. и определяше стратегията и начина на игра на отборите в турнирни мачове.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин коментира, че обсъжданията за премахването му продължили няколко години. По думите му няма единодушие, но все пак надделяло становището на треньори, фенове и други, свързани с играта, че е остаряло. Чеферин се аргументира, че отборите, домакини в първите мачове, играели доста предпазливо и първо с мисъл да не допуснат гол.

Същевременно тимовете се представяли все по-добре на чужд терен, ако се сравнят резултати от 70-те и 80-те години с днешните. Имало и несправедливост, когато даден мач стигне до продължения с правилото - домакинът трябвало да вкара по два гола, ако гостът му отбележи един. Словенецът завършва с тезата, че домакинското предимство вече не е това, което е било преди.

Премахването на правилото за гол на чужд терен се отнася за всички нива, турнири и първенства под егидата на УЕФА, не само международните.