Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

УЕФА официално обяви, че премахва правилото за гол на чужд терен от началото на сезона в Европейските клубни турнири, започващи през лятото. Че това ще се случи стана ясно още в края на миналия месец, оставаше само Изпълкомът на централата да гласува.

Което значава, че при резултати като 1:0 и 1:2, 3:1 и 0:2 или 0:2, 1:3 в две срещи (общо равенство), напред вече няма да продължава отборът, отбелязал гол (или повече) на терена на своя съперник. Ще се играят продължения и евентуално ще се изпълняват дузпи.

Правилото функционираше от 1965 г. и определяше стратегията и начина на игра на отборите в турнирни мачове.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин коментира, че обсъжданията за премахването му продължили няколко години. По думите му няма единодушие, но все пак надделяло становището на треньори, фенове и други, свързани с играта, че е остаряло. Чеферин се аргументира, че отборите, домакини в първите мачове, играели доста предпазливо и първо с мисъл да не допуснат гол.

Същевременно тимовете се представяли все по-добре на чужд терен, ако се сравнят резултати от 70-те и 80-те години с днешните. Имало и несправедливост, когато даден мач стигне до продължения с правилото - домакинът трябвало да вкара по два гола, ако гостът му отбележи един. Словенецът завършва с тезата, че домакинското предимство вече не е това, което е било преди.

Премахването на правилото за гол на чужд терен се отнася за всички нива, турнири и първенства под егидата на УЕФА, не само международните.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.