УЕФА премахва правилото за гол на чужд терен, познато от елиманиционни мачове най-вече в европейските клубни турнири, информира "Таймс". За това намерение на централата се говори от години. Очаква се скоро да бъде официализирано.

То бе в сила 56 години, като неделима част от турнирите и бе водещо при избора на стратегия в плейофите.

Отсега нататък, ако даден отбор спечели с 2:1 първия мач у дома и загуби с 0:1 на реванша, това няма да означава, че отпада заради попадението на чужд терен на неговия съперник.

УЕФА започна консултации по темата още преди няколко години. Комисия, съставена предимно от футболни хора, вече е отправила предложение до Изпълкома на асоциацията, който се очаква да го одобри.

Счита се, че правилото е остаряло, тъй като отборите играят все по-добре като гости. А в изминалия сезон няколко мача и в двата турнири преминаха на неутрални терени заради мерките срещу пандемията. Според "Таймс" това само е ускорило процеса голът на чужд терен да отпадне като преимущество при равен общ резултат.

Паметните мачове, решени по този начин, са десетки. Включително и с участието на български отбори.

Междувременно президентът на УЕФА Александър Чеферин призна, че се обсъжда и друга новост - финална четворка, подобно на баскетбола, в градовете домакини на финалите на турнирите. Има спор за това дали "файнъл фор" да се въведе само за Шампионската лига или също за Лига Европа и Лигата на конференциите.