УЕФА може скоро да направи промяна, с която коренно ще промени принципа на елиминиране в европейските клубни турнири. Става въпрос за правилото за голове на чужд терен - тяхната тежест при определяне на крайния победител.

Пример: при резултати 1:0 и 1:2 победите са разменени и разликата е по един гол, но напред продължава този, който е отбелязал на чужд терен. Промяната се определя като "революционна" и наистина е такава.

Днес европейската футболна централа събра именити треньори на водещи клубове, за да чуе тяхното мнение по казуса, който се повдига в последните години. 

Присъстваха Юлен Лопетеги ("Реал" Мадрид), Диего Симеоне ("Атлетико" Мадрид), Жозе Моуриньо ("Манчестър Юнайтед"), Унай Емери ("Арсенал"), Рафаел Бенитес ("Нюкасъл"), Арсен Венгер (в момента е без отбор, но няма нужда от представяне), Масимилиано Алегри ("Ювентус"), Карло Анчелоти ("Наполи"), Томас Тухел ("Пари Сен Жермен") и т.н.

След срещата генералният секретар на УЕФА и отговорник за евротурнирите Джорджо Маркети заяви следното пред световните агенции:

"Треньорите са на мнение, че вече не е толкова трудно да се вкара гол на чужд терен и това е отживелица. Те смятат, че правилото трябва да се преразгледа. Това и ще направим."

Казано на обикновен език, принципът, въведен през 1965 г., скоро ще бъде пратен в книгите. УЕФА просто прави задължителното в такива случаи - изслушва онези, които практикуват играта. Те обаче най-вероятно вече са чути по един или друг начин.

Маркети добави, че Лопетеги и компания са изразили мнение, че в последните години правилото дори пречи. Отборът, който първи е домакин, играе предпазливо, за да не допусне гол, който може да се окаже ключов на реванша. Ако ще се стимулира нападателният и атрактивен футбол, не трябва да има значение дали си вкарал гол на чужд терен, добавили наставниците.

Те са предложили още нещо, на което станахме свидетели това лято - трансферният прозорец да се унифицира в цяла Европа и да приключва преди старта на шампионата.

Тук за пример са дадени Англия и Италия, в които за първи път на покупките бе сложен край два дни до първия кръг. В същото време в Испания, Германия и Франция продължиха да се правят сделки до края на август. Много вероятно е още от следващата година в цяла Европа (или най-малкото във водещите първенства) да се въведат еднакви дати за трансфери, като затварянето да е преди първите мачове.