И от ВМРО се сетиха за прекомерното ползване на паркоместа в столицата от държавните институции - и се готвят да внесат такова предложение в Столичния общински съвет. Там те все още са част от управляваща коалиция с ГЕРБ-СДС.

Предложението на "Патриоти за София" е Народното събрание, към което сега има над 180 паркоместа, да се ограничи до 50, като паркингът на "Александър Невски" да се премахне изцяло.

А други институции, като министерства, съдилища, прокуратура и дипломатически представителства ще имат само до 2 безплатни места.

Преди ден независимият Борис Бонев и гражданската организация зад него "Спаси София" представиха друг вариант - до 40% от местата по дадена улица или паркинг да могат да се ползват от институциите и до 20% от местата във всяка подзона да могат да бъдат служебни абонаменти.

Макар да засягат един и същи казус, подходът видно е различен. Нищо не спира институциите да си наемат работни места със служебен абонамент, прехвърляйки част от бюджета си една на друга. 

ВМРО обаче предвижда и да се регламентира по-добре понятието „Зона за сигурност“, като там изрично ще се забранят престоят и паркирането, нещо, което в момента се случва. Ще се премахне и безплатният паркинг пред БНБ.