Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Деветимата лидери на каталунските сепаратисти, които бяха осъдени за ролята им в провалилия се през 2017 г. опит за обявяване на независимост на Каталуня, излязоха днес от затвора, след като централното правителство вчера ги помилва с цел да "обърне страницата" в отношенията си с неспокойната североизточна област, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Карме Форкадел, бивша председателка на каталунския парламент, бе първата, която напусна градския затвор в Барселона, последвана от останалите, освободени от затвора "Ледонерс" близо до областната столица, отбелязва Ройтерс.

Приветствани от активисти за независимостта на Каталуния, седем от тях напуснаха затвора "Ледонерс" в Сант Жуан де Виляторада северозападно от Барселона около 12.00 ч. местно време (10.00 ч. По Гринуич), отбелязва репортер на АФП на мястото на събитието. Те бяха посрещнати от каталунския регионален премиер Пере Арагонес.

Сред тях са Ориол Жункерас, бивш вицепремиер в обявилото независимост регионално правителство на Карлес Пучдемон, получил най-тежката присъда с 13 години затвор, Жорди Санчес и Жорди Куишарт, лидери на мощни сепаратистки асоциации по време на опита за отделяне.

Другите двама помилвани, бившата председателка на каталунския парламент Карме Форкадел и бившата членка на регионалното правителство Долорс Баса, бяха освободени от други два затвора в Каталуния.

Испанското правителство помилва деветимата политици и активисти, които бяха осъдени на дълги присъди затвор през 2019 г., в знак на добра воля, насочен към започване на преговори за решаване на политическия конфликт между Мадрид и Каталуния, но изключи нов референдум за независимост.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.