Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Правителството на Испания единодушно одобри предложението на премиера Педро Санчес да помилва 9 от политиците, които са в затвора за провеждането на незаконния референдум за независимост на Каталуния през 2017 година, пише БНР. 

Те трябва да излязат от затворите, след като крал Фелипе Шести подпише Указ за тяхното освобождаване, но от Върховния съд са готови да ги помилват веднага. Според анализатори така ще се избегнат критиките към монарха от страна на испанските граждани, по-голямата част от които не одобряват амнистията.

Като изрично условие за помилванията е посочено, че 9-те политици не бива да извършват други престъпления в следващите между 3 и 6 години, в противен случай присъдите им отново ще влязат в сила и ще бъдат вкарани в затвора.

Освен това остава забраната да заемат публични постове, което предизвика гневна реакция от страна на каталунското правителство, а председателят на местния парламент Лора Борас каза, че ще даде официален прием в чест на осъдените си колеги.

Това се случва само ден след като Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург одобри резолюция, в която призовава лидерите за независимост да бъдат освободени, а Испания да реформира своето законодателство в частта му за наказанията при бунтове срещу законно установения конституционен ред в държавата.

Опозицията в лицето на „Народната партия”, „Гражданите” и „Вокс” нарече помилванията „удар по демокрацията” и обяви, че ще ги обжалва и ще внесе вот на недоверие към правителството, а партиите, които искат независима Каталуния ги считат за „недостатъчни”. Срещу тях вече имаше многохилядни протести в Мадрид и други градове на страната, а Прокуратурата и Върховният съд се произнесоха предварително, че не са препоръчителни и ще отслабят законността в държавата.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.