Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

УЕФА отхвърли плановете на Мюнхен да освети стадион "Алианц арена" в цветовете на дъгата за мача от Евро 2020 между Германия и Унгария утре.

Градският съвет на Мюнхен планираше тази акция, за да протестира срещу закон срещу ЛГБТ общността, който бе  приет от унгарското правителство миналата седмица.

"УЕФА е политически и религиозно неутрална организация, заяви ръководният орган на европейския футбол в изявление. - Предвид политическия контекст на това искане и фактът, че то е насочено към решение, взето от унгарския национален парламент, УЕФА трябва да откаже изпълнението му."

Кметът на Мюнхен Дитер Райтер искаше стадионът в цветовете на дъгата за решаващия мач от група F, за да "изпрати видим знак за солидарност" с общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) в Унгария.

Дясното правителство на Унгария миналата седмица прие закон, забраняващ "популяризирането" на хомосексуалността сред непълнолетни, като поставя извън закона всякакви образователни програми или материали, в които се споменава хомосексуалността.

Вчера унгарският външен министър Петер Сиярто настоя, че плановете за осветяване на мюнхенския стадион в цветовете на дъгата били "вредни и опасни".

Въпреки че УЕФА отхвърли искането за деня на мача, тя предложи алтернативни дати за 28 юни, когато е „Денят Кристофър Стрийт“, или между 3-9 юли, седмицата на гей прайда в Мюнхен.

УЕФА разследва Унгария заради надписи, плакати и призиви по време на Евро 2020, насочени срещу инициативата да се коленичи преди началото на всеки мач в знак на солидарност с тъмнокожите. Такива се появиха на двубоя на маджарите с Франция (1:1) в Будапеща.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.