Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министър-председателят Стефан Янев и посланикът на Великобритания Роб Диксън проведоха среща с официалния представител на производителя на машини за гласуване „Смартматик“ във връзка със закупуването на допълнителния брой машини, необходими за предстоящия вот.  

Разговорът, който се проведе в Министерския съвет, беше иницииран по идея на правителствата на Великобритания и България. 

Това съобщи правителственият присцентър тази вечер. Проблем с доставката на допълнителни машини за вота на 11 юли се появи, след като от “Сиела Норма” обявиха, че не могат  да доставят още 1500 устройства срещу 6,5 млн.лв., а цената би била над 15 млн.лв. Сметките на ЦИК за прогнозната цена са на база договора с фирмата за доставка на 9600 машини за изборите на 4 април. От “Сиела” обаче твърдят, че производителят “Смартматик” е вдигнал цената на машина със 75 на сто, има и допълнителни разходи. Това се случи миналата седмица, въпреки че още на 14 май беше ясно, че бъюджетният ресурс, предвиден за допълнителни устройства за гласуване, е в рамките на 8 млн. лв. 

Срещата в Министерския съвет днес е била предшествана от разговор на министъра на финансите Асен Василев с фирмата производител в Министерството на финансите. Цялата информация и параметрите, обсъдени по време на разговорите, са предоставени на Централната избирателна комисия, за да може  независимият държавен орган да вземе информирано решение по казуса.

По време на срещата в Министерския съвет британският посланик изрази категоричната си подкрепа за честното провеждане на изборите у нас. Двете страни се увериха взаимно в усилията си предстоящите парламентарни избори да бъдат проведени прозрачно и демократично, се казва още в съобщението. 

Според промените в Изболния кодекс гласуването на 11 юли е само машинно в секциите в страната и чужбина с над 300 избиратели. Допълнителни машини са нужди зад граница и евентуално за големите секции в България - за да е сигурно, че всички избиратели биха гласували в рамките на изборния ден. ЦИК проведе няколко екпериментално гласувания, за да изчисли средното време, нужно на избирател да подаде вота си чрез устройство.

Коментари

Зелени чорапи и предизборен бизнес

"Смартматик", венецуелската компания, регистрирана в UK, която категорично преизбираше Уго Чавес до смъртта му, сега се заема да бетонира хунтата на Румен Радев. Похвално.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.