Министър-председателят Стефан Янев и посланикът на Великобритания Роб Диксън проведоха среща с официалния представител на производителя на машини за гласуване „Смартматик“ във връзка със закупуването на допълнителния брой машини, необходими за предстоящия вот.  

Разговорът, който се проведе в Министерския съвет, беше иницииран по идея на правителствата на Великобритания и България. 

Това съобщи правителственият присцентър тази вечер. Проблем с доставката на допълнителни машини за вота на 11 юли се появи, след като от “Сиела Норма” обявиха, че не могат  да доставят още 1500 устройства срещу 6,5 млн.лв., а цената би била над 15 млн.лв. Сметките на ЦИК за прогнозната цена са на база договора с фирмата за доставка на 9600 машини за изборите на 4 април. От “Сиела” обаче твърдят, че производителят “Смартматик” е вдигнал цената на машина със 75 на сто, има и допълнителни разходи. Това се случи миналата седмица, въпреки че още на 14 май беше ясно, че бъюджетният ресурс, предвиден за допълнителни устройства за гласуване, е в рамките на 8 млн. лв. 

Срещата в Министерския съвет днес е била предшествана от разговор на министъра на финансите Асен Василев с фирмата производител в Министерството на финансите. Цялата информация и параметрите, обсъдени по време на разговорите, са предоставени на Централната избирателна комисия, за да може  независимият държавен орган да вземе информирано решение по казуса.

По време на срещата в Министерския съвет британският посланик изрази категоричната си подкрепа за честното провеждане на изборите у нас. Двете страни се увериха взаимно в усилията си предстоящите парламентарни избори да бъдат проведени прозрачно и демократично, се казва още в съобщението. 

Според промените в Изболния кодекс гласуването на 11 юли е само машинно в секциите в страната и чужбина с над 300 избиратели. Допълнителни машини са нужди зад граница и евентуално за големите секции в България - за да е сигурно, че всички избиратели биха гласували в рамките на изборния ден. ЦИК проведе няколко екпериментално гласувания, за да изчисли средното време, нужно на избирател да подаде вота си чрез устройство.