Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Върховната административна прокуратура се сезира по информация в медиите, в която се споменава за незаконно строителство, сеч и замърсяване в чашката на яз. "Искър", съобщиха от институцията.

По всяка вероятно става дума за имота в местност "Авала" на брега на язовира, собственост на Румен Гайтански-Вълка, бивш собственик на фирмата за сметосъбиране на София - "Волф", сочен за един от най-близките и доверени хора на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Още през миналата година стана ясно, че строежът няма разрешително, след като ДНСК и район Панчарево не установиха такова. Бе уволнен и шефът на държавното горско стопанство, а ВАП образува преписка по въпроса. 

Нищо обаче не се случи над половин година, през което време строежът на "Зимните сараи" (по аналог с тези на Доган) продължаваше. Реакцията на ВАП идва ден, след като главният архитект Здравко Здравков нареди премахване на сградата. 

Прокуратурата разпорежда проверки на служебните министри на земеделието и горите, околната среда и водите и регионалното развитие.

Ето и пълното съобщение на Върховната административна прокуратура:

В изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността, Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира във връзка с информация в медиите, в която се споменава незаконно строителство в чашката на язовир „Искър“, нерегламентирано изсичане на дървесна растителност и замърсявания.

По реда на чл.145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и с оглед обезпечаването на живота и здравето на гражданите, ВАП разпореди на служебния министър на земеделието храните и горите, служебния министър на околната среда и водите, служебния министър на регионалното развитие и благоустройството и на столична община да бъде извършена проверка, свързана с обстоятелствата по случая.

По време на проверката  е необходимо контролните органи да установят има ли нерегламентирано изсичане на дървета и незаконно строителство в чашката на язовир „Искър“, както и да предприемат всички предписани от нормативните актове мерки, с цел защита сигурността на населението.
До ВАП следва да бъдат изпратени доклади, в които да са отразени посочените констатации, допуснати нарушения, образувани административни и административнонаказателни производства, както и мерките за преустановяване на нарушенията. Трябва да бъдат включени и всички данни за наличието на действия или бездействия от страна на административни органи. 

Ако в хода на работата по случая бъдат установени и данни за престъпление, следва да се сезира компетентната прокуратура и структури на МВР.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.