Пациентът, при който е установен Делта варианта на коронавируса, се е самокарантинирал, не е имал контакти, това се случва през април. 26-годишният мъж се разболява след среща с друг чужденец, който е болен. Вероятно е да няма други заразени от него.

Така смята проф. Ива Христова, и.д. директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Вчера от НЦЗПБ съобщиха, че е регистриран първият случай на индийския вариант на COVID-19 у нас, пациентът е млад мъж от Плевен. 

На 1 април се смята, че пациентът е контактувал със заразен с COVID-19 от Северна Ирландия, който е напуснал България. При проявата на първите симптоми, мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица. На 5 април той се изследва за COVID-19, като пробата е взета в УМБАЛ "Д-р Георги Странски", Плевен. Веднага след излизането на положителен резултат за коронавирусна инфекция, е поставен под домашна изолация, имал е леки симптоми. Заболяването при него е протекло без усложнения. По данни от извършеното епидемиологично проучване, лицето е с поставена на 24.02.2021 г. първа доза от ваксината на "АстраЗенека".

На 21 април УМБАЛ "Д-р Георги Странски" изпраща 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ. Сред пробите е и тази на мъжа. Тя е секвенирана на 5 май, като данните веднага са депозирани в международната генна банка GISAID. До 16 юни не е установено, че при тази проба става дума за B.1.617.2 (Делта) вариант. Повторен анализ установява, че се касае за Делта вариант, или т. нар. индийски вариант на коронавируса.

Това е хронологията по случая, която по-късно обявиха от Министерството на здравеопазването.

Пак в четвъртък служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров поиска от НЦЗПБ обяснение защо е отнело толкова време от вземането на пробата до изолирането ѝ и определянето ѝ като Делта вариант.

"Няма никакво забавяне при вземането и обработването на пробата и работата е свършена", каза в петък пред БНТ проф. Христова.

Тя уточни, че пробата е получена на 21 април и е секвенирана на 5 май, защото това е дълъг процес, в онзи момент този щам, според световните данни, излиза неопределен.

Проф. Христова акцентира върху друг важен момен - болният е бил с първа доза ваксина и при него протичането е минало леко.

"При заразения българин е протекло леко заболяването, не е бил хоспитализиран, а е бил на домашно лечение, с кашлица, хрема, температура. Той се е разболял между двете дози ваксина на "Астра Зенека". Ваксините са нашето най-надеждно оръжие, имунитетът срещу вируса е достатъчен при 2 дози ваксина. Подценяваме опасността, спадът на заболелите е фалшиво отпускане", добави тя.

Тя е убедена, че през есента ще има скок в броя на заболелите.

"С навлизане на други варианти, с есенния сезон при всички случаи ще се вдигне броят на заболелите. На преболедувалите преди година им спада имунитетът и задължително трябва да се ваксинират. Твърде вероятно е да няма отново грипна епидемия, заради COVID-19", подчерта тя.

По думите ѝ "няма голяма разлика между индийския и британския вариант на коронавируса. Индийският се разпространява до 60% по-лесно, очаква се да набира сила".

Според нея е интересно как ще протече взаимодействието между доминиращия британския вариант и индийския. 

Вирусът се подмладява и засяга все по-често по-младите и децата, спомена проф. Христова и още една тенденция.

Проф. Ива Христова каза още, че подкрепя проф. Кантарджиев след пенсионирането му.