Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров поиска от Националния център по заразни и паразитни болести обяснение защо достигането до крайния резултат, при който е установено наличието на Делта (индийския) вариант в България, е отнело толкова много време. Пробата е взета на 21 април в Плевен, секвенирана е на 5 май в НЦЗПБ, проведеният геномен анализ не показва принадлежност към т. нар. британския вариант и след депозирането ѝ в международната генна банка GISAID и повторен филогенетичен анализ, проведен през юни, се установява, че секвенцията се класифицира катоB.1.617.2 (или Делта), според информацията, съобщена официално днес от центъра.

Според Кацаров, цитиран от пресцентъра на Министерството на здравеопазването, "този процес е отнел твърде много време" и "заради обществения риск е недопустимо толкова  дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея".

Той е разпоредил на ръководството на НЦЗПБ да му докладва лично за цялата налична информация във връзка с оповестения днес случай на пациента с Делта варианта на COVID-19.

Кацаров иска "изясняване на всички факти и обстоятелства - кога е взета пробата, какво епидемиологично проучване е направено, защо е отнело толкова време изследването на пробата – от 21 април до 17 юни, кога е постъпила в НЦЗПБ, кога е изпратена в чужбина и т. н.".

Според здравния министър заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.

Проверката се случва на фона на протести и напрежение в НЦЗПБ след изненадващото пенсиониране на директора му проф. Тодор Кантарджиев.

По-рано Кацаров коментира за установения случай в Плевен, че е единственият изолиран досега у нас. Няма причина за паника, не се налага в региона да се вземат допълнителни мерки, предстои да се направи малко по-задълбочено проучване на контактните на този човек, каза още министърът.

"Засега това е изолиран случай, не е тежък, но това е силно предупреждение, че ако продължаваме да подценяваме вируса и да се колебаем дали се ваксинираме, вълната от инфекция би могла да настъпи и по-рано, преди есента. Няма да се променят противоепидемичните мерки заради случая в Плевен, но ако се регистрира нарастване на броя на случая на заразените, нашата възможност е тази", добави той.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.