Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Делта вариантът (така вече е известен т. нар. индийски вариант на коронавируса по новите наименования на СЗО) е актуалното основание за притеснение сред специалистите. Преди седмица британският министър на здравеопазването Мат Ханкок съобщи, че данните сочат, че той е около 40 на сто по-заразен от вариант от Кент (по-познат като британския вариант или вече вариант Алфа). Делта вариантът към момента е доминиращ във Великобритания като над 90 на сто от новите случаи са от него. Основният въпрос сега е доколко му действат съществуващите ваксини?

Колко ефективни са ваксините срещу Делта варианта в сравнение с Алфа

По принцип препаратите са по-ефективни при предотвратяване на тежко протичане на болестта или смърт и съответно предпазват по-малко от леко или безсимптомно протичане, отбелязват от "Гардиън".

Защита срещу симптоматично протичане

Според данните, събрани от Общественото здраве на Шотландия и публикувани в сп. Лансет поне две седмици след втората доза от ваксина срещу COVID защитата пада от 92 на сто при Алфа варианта на 79 на сто при Делта - за "Пфайзер"/"Бионтех". При "АстраЗенека" процентите са съответно 73 на сто за Алфа варианта и 60 на сто за Делта.

Според последните данни от Общественото здраве на Англия четири седмици след получаването на една доза и двете ваксини дават около 50 на сто защита срещу Алфа варианта. Но за Делта защитата е доста по-ниска. При една доза от "Пфайзер"/"Бионтех" - 36 процента защита срещу симптоматично протичане на болестта. При една доза от "АстраЗенека" - 30 на сто.

Две седмици след втора доза разликите в ефективността на ваксините при двата варианта е по-скромна.  За "Пфайзер"/"Бионтех" е 88 на сто при Делта варианта и 94 на сто при Алфа варианта. За "АстраЗенека" - числата са съответно 67 на сто и 74 на сто.

Има различни причини за по-ниската регистрирана ефективност на ваксината на "АстраЗенека" - например, че трябва повече време, за да се постигне максимумът.

Защита срещу тежко протичане

Защитата срещу тежко протичане на болестта е изключително важно. Добрата новина е, че към момента изглежда, че ваксината предлага подобна защита и при двата варианта.

При "Пфайзер"/"Бионтех" е регистрирана 94 на сто ефективност срещу приемане в болница при Делта варианта след поставянето на една доза и 96 процента при две дози. При "АстраЗенека" процентите са съответно за първа и втора доза - 71 на сто и 92 на сто

При Алфа варианта защитата срещу тежко протичане за "Пфайзер"/"Бионтех" е съответно 83 на сто и 95 на сто за първа и втора доза. Процентите за "АстраЗенека" са 76 на сто и 86 на сто.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.