Тази нощ на летище София със самолет на НАТО пристигна първата пратка медицински материали от Китай, закупени от българското правителство, съобщиха от Министерството на външните работи.

Става въпрос за 568 000 маски. 

Самолетът е бил посрещнат от минисъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Успешното реализиране на тази хуманитарна мисия е вследствие на телефонния разговор между премиерите на България и на Китай Бойко Борисов и Ли Къцян на 18 март, на съдействието на правителствата на двете държави и НАТО", посочват от МВнР.

Екипажът на самолета, с който пристигнаха медицинските материали, се състои от 14 военни - шестима от САЩ, двама от Нидерландия и по един от Швеция, Финландия, Полша, Норвегия, Румъния и България. Командир на полета бе капитан Жасмина Христова от българските Военновъздушни сили. Тя приземи и самолета С-17 "Глоубмастър", отбелязват още от Външно.

Преди седмица правителството одобри да бъде осигурен и заплатен транспортът на закупените от Китай 1 176 770 броя предпазни маски тип KN95 за еднократна употреба, 50 респираторни апарата и 1 000 000 броя медицински маски тип KN95. 

 

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посрещна тази нощ на летище „София“ първата пратка медицински материали от...

Публикувахте от Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria в Четвъртък, 16 април 2020 г.