Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

С 48 204 лева бюджетни пари правителството по времето на третия мандат на Бойко Борисов е обзавело ползвания от главния прокурор Иван Гешев държавен имот в резиденция “Бояна”. В средствата са включени поръчкова кухня, битова техника и мебели. Това става ясно от материал на "Свободна Европа", базиран на отговори на Министерския съвет по отправени запитвания.

Държавата е купила за шефа на обвинението и уред, наречен мултитемпературен охладител за вино - това е специален вид хладилник, който се ползва предимно от сомелиери или заведения. Стойността на покупката е 3249 лева. А разходите за подобна покупка, според юристи, не са “присъщо-необходими”, обобщава медията.

Как се стигна до обзавеждането

Темата с държавното обслужване на частния живот на главния прокурор беше повдигната още през август миналата година, когато Гешев беше попитан дали след избирането си на поста се е нанесъл в правителствената резиденция "Бояна". Тогава той частично потвърди информацията, отговаряйки само, че живее в държавен имот. Без да каже кой е имотът, Гешев коментира, че “от този храст няма да излезе заек”.

Заек не излизаше наистина, защото почти една година оглавяваният от Бойко Борисов Министерски съвет, който стопанисва резиденцията, не отговори на официално изпратените въпроси за местоживеенето на Гешев, продължава "Свободна Европа".

Зайците обаче започват да излизат с встъпването в длъжност на служебното правителство, което хвърли яснота върху публично известния факт, за който никой не говореше официално. Още миналата година два независими източника, пожелали анонимност, свидетелствали пред медията, че главният прокурор се е нанесъл в Дом 5 от правителствения комплекс в Бояна.

От правителството не утониха точния адрес на Гешев, но потвърдиха, че той се намира в резиденцията. Там пък единственият възможен имот за обитаване е Дом 5, тъй като Дом 1 и Дом 2 са приютили Националния исторически музей и конферентни зали с хотелска част, а другите вили са тези на президента и премиера, както и още две неремонтирани постройки.

За да обитава резиденцията, Гешев плаща по 100 лева на ден, което прави наем от около 3100 лева месечно.

Според данните, предоставени от служебното правителство, Иван Гешев се е нанесъл в резиденцията на 29 юни 2020 г.

(Клуб Z припомня, че това е около половин година след избора му - той встъпи в  длъжност на 18 декември 2019, след като Сотир Цацаров дори форсира процедурата - защото пък КПКОНПИ седеше без титуляр на върха, б.р.).

Непосредствено преди това в Дом 5 са направени мащабни ремонти - общата им стойност е 333 860 лева показват получените от Свободна Европа документи. За подобна сума може да се купи голям апартамент в центъра на София.

Ремонтните дейности са продължили около три седмици. Започнали са на 26 май 2020 г. и са приключили на 16 юни. Точно 13 дни преди Гешев да се нанесе в Бояна.

Шест гардероба и кухня по поръчка

Паралелно с ремонта се оказва, че Дом 5 е и обзаведен с държавни средства. Формално обзавеждането е закупено, за да послужи за нуждите на държавната вила. Всички разходи обаче са направени през 2020 и 2021 година, т.е. - когато къщата се ползва от Иван Гешев.

В това време е изработена и монтирана поръчкова кухня, а към нея са закупени всякакви необходими електрически уреди – плот за вграждане, хладилник и фризер, с необходимите корпусни облицовки.

Поръчани са също така пералня и сушилня, огледало с интегрирано LED осветление и открит скрин.

Впечатление прави, че за Дом 5 Министерският съвет е поръчал шест различни вида открити и закрити композиции гардероби. Единият от гардеробите е седемкрилен, а друг – шесткрилен.

Според интериорни дизайнери, с които "Свободна Европа" се свързва, подобна поръчка на различни по обем мебели за съхранение се прави, когато се оборудва отделна гардеробна стая.

Общата стойност на мебелировката и оборудването е 48 240 лева с ДДС.

Сомелиерски уред с държавни пари

Интерес сред описаните от медията покупки предивзиква - мултифункционален охладител за вино. Специфичната вещ струва 3249 лева.

Мултифункционалният охладител за вино е специален уред, ползван от сомелиери или заведения.

Характерното за него е, че той разполага с две или три отделения, които могат да се настройват за достигане на определна температура, независимо едно от друго.

Така собственикът на охладителя може да охлажда червени, бели и естествено газирани вина, до препоръчваната за тях температура на консумация.

Категория “лукс” и един позабравен случай с джакузи

"Свободна Европа" цитира юристи, според които мултитемпературният охладител за вино е вещ, разходът за която не се води "присъщо-необходим". Т.е. всекидневният живот може спокойно да премине без подобен уред. Той е луксозна вещ, която според юристи не е нужна за нормалното битие.

Припомня се, че през 2006 г. срещу бившия шеф на столичната “Топлофикация” Валентин Димитров, известен с прякота си Топлото, започна производство, след като при одит от държавния финансов контрол в кабинета му бяха отктити перлена вана и джакузи, определяни като категория “лукс”.

Юристите казват, че такива разходи не са "присъщо-необходими". Прието е, че подобни покупки за частно ползване би следвало да бъдат купувани с лични средства от този, който възнамерява да ги ползва.

Ето защо през 2010 г. Валентин Димитров беше осъден за “безстопанственост” - за харчене на държавни пари за лични нужди, заради джакузито и ваната в кабинета му.

По тази причина "Свободна Европа" е поискала от Министерския съвет информация на какво основание се прави преценката за закупеното обзавеждане. Отговорът бил лаконичен и в него не се съдържа основание: “Администрацията на Министерския съвет поддържа обектите, предоставени му за управление”.

По темата с изразходването на държавни пари за нужди, които не са присъщо необходими, е потърсена и говорителката на главния прокурор, Сийка Милева.

На въпроса за купуване на луксозни вещи с държавни средства, предназначени за употреба в дома на Иван Гешев, тя коментира:

“Не ми е известно.”

След това отказа коментар по всякакви въпроси.

Коментари

Герберащината

Държава в държавата, гарантирано ГЕРБливите крадци и техният защитник Гешо подлецо...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.