Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Главният прокурор Иван Гешев живее в резиденцията в „Бояна“, за което плаща наем на непазарни цени. Това съобщава „Свободна Европа“.

От момента на построяването ѝ досега резиденция „Бояна“ традиционно подслонява президентите, премиерите и някои председатели на Народното събрание. През последните 30 години не е известно в „Бояна“ да е живял представител на съдебната власт.

Когато през август миналата година главният прокурор Иван Гешев беше попитан дали след избирането си на поста се е нанесъл в правителствената резиденция „Бояна“, той каза само, че живее „в държавен имот“.

Почти една година оглавяваното от Бойко Борисов правителство, което стопанисва резиденцията, не е отговорило на официално изпратените въпроси за местоживеенето на Гешев.

След като мандатът на Борисов изтече, а в длъжност встъпи служебният министър-председател Стефан Янев, „Свободна Европа“ е изпратила отново същите въпроси.

От 29 юни миналата година Иван Гешев живее в държавен имот. Това гласи официален отговор, изпратен от пресслужбата на правителството. Оттам не предоставят адреса му с мотива, че „данните за местонахождението“ на дадено физическо лице са лични данни.

Този „държавен имот“ е резиденцията в Бояна. Това става ясно от отговор на въпроса кой е определил наема, който да плаща Гешев.

„Наемът е определен от главния секретар на Министерския съвет, по предложение на управителя на комплекс „Бояна“, пише в отговорите.

Още миналата година два независими източника, пожелали анонимност, са съобщили, че главният прокурор се е нанесъл в Дом 5 от правителствения комплекс в Бояна.

Площта на къщите в „Бояна“ е различна, но всички те са по няколкостотин квадратни метра. В тях има спални, кабинети, салони за гости и дневни помещения. Към имота има градина и гаражи.

За да ползва тази площ в един от най-скъпите райони за живеене на София, главният прокурор плаща наем по 100 лева на ден. От правителствената информационна служба уточняват, че според условията на ползването за месец се заплащат общо ползваните нощувки, но не по-малко от цената на 22 нощувки. Ако главният прокурор ползва къщата плътно за 31 дни, той би похарчил за наем не повече от 3100 лева.

Когато миналата година Гешев потвърди, че живее в държавен имот, той уточни, че плаща наем на пазарни цени.

Проверка в специализираните имотни сайтове сочи, че къщи с параметри, сходни на Дом 5 в района на Бояна, се отдават за цени, вариращи между 4000 и 6000 лева. Т.е. дори главният прокурор да плаща нощувки за цял един месец на държавата, то наемът му е наполовина от цените на пазара.

След изискана справка става ясно, че непосредствено преди главният прокурор да се нанесе в „държавна собственост“ на 29 юни миналата година, във въпросната вила са направени мащабни ремонти. Общата им стойност е 333 860, 39 лева. За подобна сума може да се купи голям апартамент в центъра на София.

Последното и най-крупно реновиране е за 297 653 лева и е цялостен ремонт на „помещения и инсталация“ в Дом 5.

Междувременно в същата вила е ремонтиран водопроводът, а впоследствие къщата е снабдена с видеонаблюдение.

Когато Гешев съобщи, че живее в държавен имот той поясни, че това се е случило по „препоръка на всички български служби за сигурност, включително Национална служба за охрана (НСО)"“.

Оказва се обаче, че това не е така. Държавният имот е предложен на Гешев „във връзка с писмо от Прокуратурата на Република България“. Т.е. ръководената от Иван Гешев прокуратура предлага Иван Гешев да живее в държавна вила.

В писмото на прокуратурата „се цитира резултат от проведено охранително обследване“ от Министерството на вътрешните работи (МВР), Бюрото за защита към главния прокурор и НСО.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева е отказала коментар.

Коментари

Тънък въпрос?

Каскета плаща по 100 лв нощувка. Съпругата му плаща ли също по 100 лв нощувка? Отговора на този въпрос показва реално плащания наем и че не е под пазарните цени!

Отговора на тънкиот

Плащаш ги и ти глупако. Плаща ги прокуратурата, а тя се издържа от бюджета, Каскета не вади нищо от джоба си.... само взима, навремето Цацко прибираше по сто хил. евро от Прасето на месец, колко ли прибира Гешко

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.