Семейство Найденови - братятя Боян и Цветомир и баща им Стефан, протестират срещу обявяването им в разширения списък на свързаните със санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" лица, публикуван вчера от финансовото министерство. Става въпрос за бившите бизнес партньори на Васил Божков, които се оплакаха от него в прокуратурата, тя тутакси се самосезира, а оттам се завъртя и държавната машина (и до днес не е ясно дали не е обратното) - за да открие тепърва, че хазартният бизнес на Божков е плащал дълги години по-нисък налог. В резултат държавата била ощетена със 700 милиона лева.

Тримата разпратиха днес официално становище до медиите, в което се посочва, че са предприели "всички позволени от закона мерки в своя защита" (не става ясно какви) и са "входирали документи" до: Министерство на финансите, НАП, ДАНС и Министерски съвет.

Навярно ще се иска изваждането им от списъка, като се приложат документи за "раздялата" им с бизнеса на Божков.

"На 15-ти юни 2021 г. Министерството на финансите на Република България разшири списъка на физически лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите по закона "Магнитски" - "съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква "а", включени към момента и за последните 5 години". 

Финалът на тази формулировка е ключов - списъкът има ретроспективен характер, обхващащ период от 5 години назад и вероятно (можем само да гадаем) по тази причина включва нашите имена", пишат Найденови.

Факт - разлюбването с Божков, който у нас има 18 повдигнати обвинения, датира от по-пресни времена.

"Държим да подчертаем, че ние сме прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона "Магнитски" лица. От март 2020 г. не сме съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Нещо повече, ние инициирахме много преди мерките по закона "Магнитски" действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и пристъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес", отбелязват Найденови.

"На фона на нашето несправедливо попадане в този списък още по-впечатляваща е липсата на редица имена - действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от нашето съдружие" - твърдят още те. Визира се "Интралот" на един от гръцките партньори на Божков.

"Включването ни в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона в страната и дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество, че достойното отстояване на гражданска позиция и действията срещу корупцията и беззаконието, могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели тези действия. 

Борбата ни не е само за изчистване на нашите имена и репутация - това са действия за отстояването на принципите на гражданското общество в България", завършва с патос писмото.

Иначе, както вече стана ясно дружеството "Еврофутбол", в което Васил Божков си партнира с братята Боян и Цветомир Найденови, също се е възползвало от по-изгодното облагане на хазарта. А Боян Найденов лично като управител е полагал до лятото на 2019 г. подписа си под финансовия отчет на компанията. От него е видно, че "Еврофутбл" е плащало такса от не 15 на сто върху всеки залог, което даде повод на държавата да претендира от лотарията на Божков за невзетите стотици милиони левове, а върху 20 на сто върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби.  В отговор Найденови посочиха, че не са имали контрол над въпросните отчисления. 

На въпроса защо след близо 30 години партньорство Найденови чак сега сезират властите за греховете на Божков, имат ли гръб и знаели ли са за различното таксуване на хазартните игри, Цветомир Найденов обяви в едно тв интервю: "Чувал съм, но не съм се заравял в проблематиката".

Иначе преди няколко дни Българският футболен съюз (който е независим от държавата) подписа договор за генерално спонсорство с компанията за залози на бившите партньори на Божков- efbet. тази компания е и сред големите рекламодатели в медиите, най-вече в телевизиите. Собственици са и на ЦСКА-1948.