bTV Media Group завежда дела срещу собственика на Efbet и дългогодишен партньор на Васил Божков в "Еврофутбол" Цветомир Найденов, както и срещу информационния сайт "Блиц", заради внушения за близост с Васил Божков, научи Клуб Z.

Изпратихме въпроси до медията, след като на 1 юни в интервю, изпълнителният директор Флориан Скала обяви, че ще бъдат предприети "съответните правни стъпки" по отношение на Найденов.

"През миналата седмица г-н Скала обяви в интервю, че ще предприемем правни стъпки срещу неверните твърдения, свързани с bTV и лично с него във връзка със случая "Божков".

Първият иск, който внесохме в съда, е с ответници Цветомир Найденов и "Информационна агенция БЛИЦ" ЕООД, собственик на сайта blitz.bg", посочиха от телевизията  в отговор на въпросите ни докъде е стигнала медията с така обявените дела.

Оттам допълниха:

"От 15 май насам репутацията на bTV като източник на независима журналистика e обект на целенасочена атака чрез серия от публикувани неверни твърдения, свързани с ръководството на компанията и професионалните принципи на работа на редакционния екип."

Делото конкретно срещу Найденов е заради негово интервю от 15 май, дадено за sportal.bg, в което той твърди, че Божков му е споделял за близки отношения с Флориан Скала, в т.ч. как държал медии и водил ръководствата им в прословутия вече курорт Куршевал. 

"Блиц" пък публикува периодично материали пак с главен участник bTV и нейното ръководство с основното твърдение, че телевизията е контролирана от Божков. 

Телевизията претендира за материал, озаглавен "Цветомир Найденов разказа играта на Божков и bTV! Разкри за топлата им връзка", "bTV се превърна във фуния на мафията" и подзаглавие: "Един през друг в ефира ѝ гостуват гласовете на банкера беглец Цветан Василев, обвиненият в 11 тежки престъпления Васил Божков, драгалевският ментор Иван Костов и отломките от кръга "Агнешки главички". Публикацията съдържа снимки на Цветан Василев, журналиста и водещ предаването "120 минути" Светослав Иванов, както и на Васил Божков, изброяват още от медията в исковата молба.

Претендира се и за следното изявление на Найденов, пак пред "Блиц": "Доста хора развеждаше по скъпите курорти - Куршевел, Сен Тропе... Ако има интерес от теб, също ще те развежда. Храни те, пои те, а после ще те прецака. Той водеше и Флориан Скала (б.р. - главния изпълнителен директор на bTV Media Group) по Куршевел, същото правеше и с международния аферист Барак Алон." 

Изброените материали са много, стана ясно още от допитването ни към медията.

Последната престрелка, в която бе замесена телевизията, е от този уикенд, когато собсттвеникът на "Нове холдинг" и "изгнаник" в Дубай и шефката на пресцентъра на Министерския съвет Севделина Арнаудова си разменяха фейсбук реплики относно познанството си. "Аз обаче помня добре не само първите ни срещи, но и последната - в централата на ПП ГЕРБ ви посрещнах с г-н Флориан Скала - главен изпълнителен директор на bTV!", обърна се Арнаудова към Божков. С което принуди bTV да излезе с реакция, че такава среща в действителност е имало. През 2017 г. bTV е била в преговори за реклама с Васил Божков, когато собственикът на Националната лотария предложил да запознае новия изпълнителен директор Флориан Скала с Бойко Борисов, като срещата е била в началото на годината - преди парламентарните избори, на които ГЕРБ печели нов мандат - т.е. по време на служебното правителство на Румен Радев.

Самият Борисов неотдавна определи телевизията като "Божков тв", а финансовият министър Владислав Горанов я обвини в "нездрав интерес" към темата той ли е Vladi Goranov от есемесите с Божков, защото журналистите й задават въпроси. На които все още няма отговори.