Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин се срещнаха днес в Женева в опит да намалят напрежението между страните си, което е най-високо от годините на Студената война. 

Срещата във вила „Ла Гранж" започна с ръкостискане пред входа по инициатива на Байдън, предаде Франс прес.

Първи американският държавен глава е подал ръка, пише АФП. Снимка АП / БТА

Това е първата среща между двамата, откакто американският президент встъпи в длъжност през януари.

Путин изрази надежда за „продуктивни“ разговори, а Байдън заяви, че „винаги е по-добре да се срещаме лице в лице“, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията каза, че президентите са имали „строги изражения и учтиви думи“ пред камерите.

Байдън е нарекъл срещата „дискусия между две велики сили“, което е косвен знак за признание към Русия, която се оплаква, че Вашингтон е спрял да я третира като такава, сочейки като главна заплаха за интересите си Китай. 

Руският ядрен потенциал все още единственият съизмерим с американския, но икономически Русия е регионален играч с 3 процента от световния БВП (по-малко от Италия), сравнени със 17-те процента на Китай.

Двамата лидери бяха посрещнати последователно във вилата от швейцарския президент Ги Пармлен. Домакинът им пожела късмет при разговорите, които обаче се очертават напрегнати, отбелязва още АФП, цитирана от БТА.

По-рано тази година в телевизионно интервю Байдън се съгласи с водещия, когато той го попита дали смята Путин за „убиец“.

Вчера обаче той нарече руския си колега „достоен“, „умен“ и „твърд“ противник.

Предшественикът на демократа Байдън, републиканецът Доналд Тръмп, се опита да се сближи с Путин, пренебрегвайки разузнавателните доклади за руска намеса в американските президентски избори през 2016 г., с което си навлече остри критики у дома.

С встъпването с в длъжност Байдън обяви твърд курс спрямо Русия, обвинявайки я в намеса в американските избори, киберпиратство, нарушаване на международния правов ред спрямо Украйна, потъпкване на човешките права и на опозицията и опит да отрови критика на Кремъл Алексей Навални.

САЩ наложиха нови санкции на Русия, двете страни изтеглиха посланиците си от Вашингтон и Москва. Висши руски и американски представители неколкократно заявяваха, че двустранните отношения днес са по-лоши отколкото през Студената война.

С обтягането на руско-американските отношения Москва видимо се ориентира към задълбочаване на сътрудничеството си с Пекин.

Путин отхвърля всички обвинения и казва, че Русия е готова да възобнови диалога със САЩ, ако те я третират равноправно и с уважение. Байдън заявява, че въпреки различията двустранното сътрудничество е възможно по въпроси от взаимен интерес като контрола над въоръженията, климата, киберсигурността, но и че САЩ ще отвърнат подобаващо, ако Русия продължава да ги предизвиква.