Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Джо Байдън подписа днес изпълнителна заповед, която налага нови санкции на Русия заради \„вредните действия в чужбина“ на нейното правителство, съобщи Белият дом.

Мерките включват забрана за купуване на руски дългови книжа и ограничения спрямо шест руски технологични компании и други 32 физически и юридически лица и изгонването на 10 руски дипломати, които според заповедта са представители на руските разузнавателни служби.

„Тази изпълнителна заповед изпраща сигнал, че САЩ ще наложат разходи по стратегически и икономически ефективен начин на Русия, ако тя продължи или ескалира своите дестабилизиращи международни действия - се казва в текста на заповедта.  - Това включва по-специално усилия за подкопаване на провеждането на свободни и честни демократични избори и на демократичните институции в Съединените щати и у техните съюзници и партньори; участие и улесняване на злонамерени кибердейности срещу САЩ и техните съюзници и партньори; насърчаване и използване на транснационална корупция за въздействие върху чужди правителства; извършване на екстериториални дейности, насочени към дисиденти или журналисти; подкопаване на сигурността в страни и региони, важни за националната сигурност на Съединените щати; и нарушаване на добре установени принципи на международното право, включително зачитане на териториалната цялост на държавите.“

Нямаше веднага реакция от Москва, но по-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще отговори с реципрочни мерки. Песков добави, че новите американски мерки няма да помогнат за среща между Байдън и руския му колега Владимир Путин в идните седмици, която Байдън предложи преди дни. Руският президент ще реши дали санкциите ще попречат на такава среща, каза говорителят. 

 
Като част от мерките американското Министерство на финансите е издало директива, която забранява на финансовите институции в САЩ „да участват в първичния пазар на облигации, деноминирани в рубли или в друга валута, издадени след 14 юни 2021 г. от Централната банка на Руската федерация, Националния фонд за благосъстояние на Руската федерация или Министерството на финансите на Руската федерация".
 
Директивата забранява и кредитирането в рубли или в друга валута на същите руски институции. Тя позволява тези санкции да бъдат разширявани така, както американското правителство намери за добре.
 
Санкциите обхващат и шест руски технологични компании, което обслужват руските разузнавателни служби, като осигуряват експертиза и разработват инструменти и инфраструктура, улесняваща зловредни дейности в киберпространството. Заповедта споменава изрично проникването на руски хакери в базите данни на десетки американски държавни институции и корпорации през програма на софтуерния доставчик Solar Winds.
 

Обекти на мерките са и 32 физически и юридически лица, извършили „насочвани от руското правителство опити“ за влияние върху президентските избори в САЩ през 2020 г. „и други актове на дезинформация и намеса“.  

„Министерството на финансите, в партньорство с Европейския съюз, Обединеното кралство, Австралия и Канада, санкционира осем физически и юридически лица, свързани  с продължаващите окупация и репресии в Крим - се казва още в заповедта. - Трансатлантическата общност е единна в подкрепата си за Украйна срещу едностранните руски провокации по линията на съприкосновение в Източна Украйна, в окупирания Крим и по границите на Украйна и е в съгласие за нуждата Русия веднага да спре струпването на войски и възпламеняващата си реторика.“

Заповедта официално назовава руската Служба за външно разузнаване (СВР), „известна още като APT 29, Cozy Bear и The Dukes, като извършителка на широкомащабна кибершпионажна кампания, която експлоатира платформата Solar Winds Orion и други инфраструктури на информационната технология". Компрометирането на веригата за доставки на софтуеъра на Solar Winds е позволила на СВР да шпионира или потенциално да разстрои повече от 16 000 компютърни системи по света, се казва в документа.

Той предупреждава държавите и бизнеса сред съюзниците на САЩ за рисковете да се използват информация, комуникационни технологии и услуги, предоставяни от компании, които работят или съхраняват потребителски данни  в Русия, или да се разчита на развитие на софтуер или дистанционна техническа поддръжка от персонал в Русия. 

ЕС и НАТО приветстват стъпката

ЕС и НАТО подкрепят действията на САЩ и изразяват своята солидарност с тях.

Това се казва в огласени днес изявления на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел и на Северноатлантическия съвет - органа състоящ се от посланиците на страните членки на пакта.

От ЕС обръщат специално внимание на използването от страна на Кремъл на информационни и комуникационни техологии (ИКТ) за извършнването на зловредни кибератаки. От тях са пострадали правителства и бизнес по целия свят, включително в ЕС.

Съюзът и неговите държави членки продължават да работят за създаването на Програма за действие за насърчаване на отговорно поведение на държавите в киберпространството в рамките на ООН.

Русия продължава дестабилизиращото си поведение, включително чрез нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Грузия и Украйна, изтъкват посланиците на страните от НАТО. Тове става чрез продължаване на насилието, неприлагане и заобикаляне на редица международни задължения, сред които Меморандумът от Будапеща – документът от 1994 г., гарантиращ присъединяването на Киев към Договора за неразпространението на ядрените оръжия.

Посланиците осъждат и отравянето на опозиционера Алексей Навални с нервнопаралитичен агент. Всяко използване на химическо оръжие при каквито и да било обстоятелства е нарушение на медународното право.

Същевременно НАТО остава отворена за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Москва го позволяват.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.