Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата страна ще се нуждае от "дипломатическа, логистична и финансова подкрепа" от САЩ, ако се очаква да запази военното си присъствие в Афганистан, за да защитава и управлява международното летище в Кабул след изтеглянето на останалите военни сили на НАТО, предаде Асошиейтед прес.

След срещата на върха на НАТО в Брюксел турският президент каза, че Анкара иска Пакистан и Унгария също да участват в новата мисия в Афганистан след изтеглянето на американските военни.

"Ако те не искат да напуснем Афганистан, ако те искат турска подкрепа там, тогава дипломатическата, логистична и финансова подкрепа на САЩ ще бъде от огромно значение", каза Ердоган, чиято страна поддържа исторически близки отношения с Афганистан и в момента има около 500 войници там.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Турция ще играе ключова роля в Афганистан, но допълни, че на срещата вчера не е взето решение по въпроса, допълва Ройтерс.

Турският президент съобщи, че е имал конструктивна среща с президента на САЩ Доналд Тръмп и го е поканил да посети Турция, информира АП. Двамата лидери се познават добре от години, но първата им среща очи в очи като държавни глави се състоя в труден период от техните отношения, отбелязва агенцията.

"Има силно желание за започване на нова ера във всички сфери, на базата на взаимно уважение и интерес", каза Ердоган. "Няма проблем в турско-американските отношения, който да не може да бъде решен", посочи той.

Американският президент Джо Байдън каза, че е имал позитивна и конструктивна среща с Ердоган и изрази увереност, че ще бъде постигнат реален напредък в отношенията.

Въпреки оптимистичния тон нито един от двамата лидери не каза конкретно как ще поправят отношенията си или какви стъпки ще предприемат, за да намалят напрежението, отбелязва Ройтерс.

Турция, която има втората по големина армия в НАТО, разгневи съюзниците си като закупи руска отбранителна система и се намеси във военните конфликти в Сирия и Либия. Турция също така има териториални спорове с Гърция и Кипър в Средиземно море, напомня агенцията.

След като встъпи в длъжност Байдън възприе по-хладен тон към Ердоган от предшественика си Доналд Тръмп.

Новият американски президент бързо призна убийствата на арменци през 1915 г. за геноцид, с което ядоса Турция, и засили критиките към Анкара по въпроса за човешките права.

Ердоган каза, че на срещата с Байдън не е бил обсъждан арменският въпрос, отбелязва Асошиейтед прес.

Турският лидер поднови обаче призива си към САЩ да прекратят подкрепата за сирийските кюрдски бойци, които Анкара смята за свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Ердоган даде да се разбере, че двамата лидери не са успели да преодолеят разногласията си и относно руската противоракетна система С-400, заради която САЩ изключиха Турция от програмата за изтребители Ф-35 и наложиха санкции на представители на отбранителната промишленост.

"Нашите размишления за С-400 са същите като преди. Аз изразих същите размишления пред г-н Байдън", каза Ердоган.

По-рано през деня турският президент, който се опитва да поправи влошените отношения на Турция със западните й партньори, каза, че съживяването на диалога с Гърция за разрешаване на дългогодишните спорове ще допринесе за стабилността и просперитета на региона. Ердоган каза, че се е договорил с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за пряка линия помежду им "без участието на други".

Турският президент напоследък смекчи антизападната си реторика, тъй като търси чуждестранни инвестиции за своята страна, засегната от валутна криза и икономически спад, допълнително влошени от пандемията, отбелязва АП.

В Брюксел Ердоган се срещна вчера и с френския президент Еманюел Макрон, с германския канцлер Ангела Меркел и с британския премиер Борис Джонсън.

След срещата с Ердоган френският президент пусна туит, че иска "да продължи напред" с Турция.

По-късно Макрон каза пред журналисти, че с Ердоган са намерили точки на съгласие за запазване на примирието в Либия и изпълнение на целта за произвеждане на избори там през декември.

Франция и Турция са се съгласили да работят заедно през лятото за "отпътуване (от Либия) на чуждестранните бойци и наемници", каза Макрон и определи това като "важна стъпка".

Ердоган даде уверения, че иска те възможно най-скоро да напуснат Либия.

Вчера Ердоган и Макрон се срещнаха за първи път след спора между двете страни, който достигна кулминацията си през октомври, когато Ердоган постави под въпрос психичното здраве на Макрон, припомня АП, цитирана от БТА.