САЩ наложиха ефективни санкции срещу Турция заради покупката от страна на Анкара на руска система за противоракетна отбрана C-400, съобщи Държавният департамент. Това се случва едва месец преди смяната на властта в Белия дом и няколко дни след като Конгресът на САЩ одобри военния бюджет на страната за 2021 г. с огромно бипартийно мнозинство, като в документа освен за санкции за Турция се говори и за налагане на такива на компаниите, участващи в строежа на руските газови проекти в Европа "Северен поток-2" и "Турски поток".

Санкциите на САЩ са насочени срещу конкретни ръководители на главната турска агенция за военни доставки, като се блокират техни авоари, намиращи се под юрисдикция на САЩ, и им се забранява да посещават Америка. Налага се забрана върху повечето експортни лицензи и върху заемите и кредитите на агенцията. Заради покупката на руските ракети САЩ от страна на натовска Турция тя вече бе изключена от участие в разработването на стелт изтребителя F-35 и в съвместната тренировъчна програма за новия самолет.

"САЩ ясно и многократно показаха на Турция, че покупката на системата С-400 ще застраши сигурността на американската военна технология и на нашия персонал и ще предостави значителни средства на руския отбранителен сектор, а също така ще даде достъп на Русия до турските въоръжени сили и турската отбранителна индустрия", каза държавният секретар Майк Помпео по повод новото решение за санкции.

"Турция обаче реши да продължи доставката и тестовете със системата С-400 въпреки наличието на алтернативни съвместими натовски системи за нуждите на своята отбрана", подчерта Помпео.

И призова Анкара да реши проблема незабавно в координация със САЩ, заявявайки, че Турция е ценен съюзник и важен регионален партньор в сферата на сигурността и САЩ искат да продължат десетилетното сътрудничество в областта на отбраната.

Турция нарече "огромна грешка" санкциите и обеща да отвърне по адекватен начин, като отново призова Вашингтон да реши спора чрез диалог, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Турското външно министерство заяви, че санкциите са "необясними", защото Вашингтон многократно е отхвърлил предложението на Анкара за създаване на съвместна работна група, и призова своя натовски съюзник да ревизира "несправедливото" решение, което ще накърни двустранните отношения.

Шефът на военното управление Исмаил Демир, един от санкционираните от САЩ, цитиран от ТАСС, заяви, че тези санкции няма да нанесат вреда на турската военна индустрия. "Никакво прието в чужбина решение спрямо мен и нашето учреждение няма да промени моята позиция или позицията на моя екип. Това по никакъв начин няма да попречи на турската отбранителна индустрия", написа той в туитър. 

Реакция дойде и от Москва - Сергей Лавров нарече обявените от САЩ санкции спрямо Турция "проява на арогантно отношение към международното право".