Чехия победи Шотландия с 2:0 в мач от група D на Евро 2020. Сблъсъкът пред шотландска публика на "Хемпдън парк" ще се запомни преди всичко с брилянтния гол от центъра на Патрик Шик в 52-ата минута, който със сигурност ще е сред кандидатите за гол на турнира. 

В двубоя имаше българска връзка - Георги Кабаков беше четвърти съдия.

И двата отбора започнаха срещата предпазливо. Чисти положения през първото полувреме почти липсваха. В 31-ата минута капитанът на домакините Андрю Робъртсън бе изведен с пас в отлична позиция на границата на наказателното поле, но стражът Томаш Вацлик изби за корнер.

В края на първото полувреме Чехия започна по-агресивно да пресира противника си край собствената му врата и успя да спечели няколко ъглови удара. При един от тях падна и първият гол в мача. След като кълбото бе отбито от поредния корнер, Коуфал получи топката отляво на вратаря Маршал край границата на наказателното поле. Последвалото му центриране намери Патрик Шик, който с прецизен удар я прати неспасяемо в долния десен ъгъл на вратата.

Капитанът на Шотландия Андрю Робъртсън. Снимка АП/БТА

 

През първите 5 минути на второто полувреме вероятно имаше повече чисти положения, отколкото през първите 45 минути. Минута след съдийската свирка за подновяването на играта Шик получи топката в наказателното поле, но шутът му бе париран от Маршал. Стражът на домакините показа невероятни рефлекси и в 47-ата минута, когато Владимир Дарида стреля от границата на наказателното поле.

Напрежението след това се пренесе пред вратата на Вацлик. В 49-ата минута вратарят изби неубедително топката след центриране. Тя попадна в Джак Хендри, който прехвърли красиво стража, но топката се удари в напречната греда.

Шотландците продължиха да натискат своя опонент. При недобро изчистване на чешки защитник Вацлик бе принуден със скок да избие топката, за да предотврати автогол.

Така настъпи 52-ата минута, в която Шик удвои резултата с един от най-прекрасните голове, които вероятно ще видим на Евро 2020. Отнета топка в центъра на терена попадна в нападателя, който светкавично стреля към вратата на Маршал. Стражът спринтира, но не успя да препречи пътя на топката, която падна точно под гредата, за да смълчи трибуните на "Хемпдън парк".

Вратарят на Шотландия Дейвид Маршал се оплете в мрежата след прехвърлящия гол от центъра на Патрик Шик. Снимка АП/БТА

 

Шотландците имаха възможност да върнат интригата. В 62-ата и 66-ата минута Линдън Дайкс пропиля отлични възможности. При второто положение топката "щастливо" попанда в краката на нападателя край малкото наказателно поле, но изстрелът му бе твърде слаб и Вацлик успя да избие в корнер с крак.

Малко преди края на мача пред Шик се откри възможност да реализира трети гол. В 81-ата минута той получи топката след центриране по земя, но Маршал успя да се намеси с отлично спасяване.

До края обаче чисти положения нямаше и така Чехия излиза начело в група D с 3 точки. На второ място е Англия, която също започна с победа (над Хърватия), но с минималното 1:0 и има по-лоша голова разлика.

На 18 юни ще се изиграят втората порция мачове от група D, при която Хърватия ще излезе срещу Чехия от 19:00 часа българско време, а Англия ще се изправи срещу Шотландия в 22:00 часа българско време.