Три години след трагичното отпадане в продълженията на полуфинала на Световното първенство по футбол, Англия успя да отмъсти на Хърватия. И то пред собствена публика - 1:0 в мач от Евро 2020. За първи път в историята отстровитяните печелят първия си мач на Европейско.

Точен за "трите лъва" бе крилото на "Манчестър Сити" Рахим Стърлинг, който реализира в 57-ата минута и взриви трибуните на "Уембли".

Домакините доминираха през по-голямата част от мача - особено през първите 20 минути. Тогава грешник за англичаните бе именно Стърлинг, който на няколко пъти получи топката в малкото наказателно поле, но така и не успяваше да си отвори пролука за изстрел, нито да намери с пас съотборник.

Най-доброто положение през първото полувреме се случи още през 6-ата минута. Фил Фоудън овладя топката край границата на наказателното поле. Изстрелът му обаче се отби във вътрешната страна на гредата, като Ливакович бе много близо до това да вкара топката във вратата си.

Към средата на първото полувреме "ватрените" започнаха да контролират повече кълбото. Перишич стреля към противниковата врата в 27-ата минута, но много неточно. До края на първите 45 минути чисти положения липсваха.

Голът за англичаните падна в 57-ата минута. Калвин Филипс изведе с пас Стърлинг в наказателното поле и от длъжник крилото на "гражданите" се превърна в големия герой за Англия след прецизен изстрел покрай Ливакович.

До края на мача хървантите успяха да създадат само една добра голова възможност - в 66-ата минута след рикошет кълбото се озова в Анте Ребич, който обаче отблизо шутира неточно.

Така Англия излиза начело в група D. Макар и само с 1 гол "трите лъва" успяха да уредят стари сметки и да накажат най-силния отбор в групата си. Утре от грешката на Хърватия ще опитат да се възползват Чехия и Шотландия, като мачът между двата отбора е от 16 часа българско време.