Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Колко нови детски градини е построила Столичната община в последното десетилетие? Колко нови места има за деца в детски градини в рамките на трите мандата и половина на Йорданка Фандъкова? Клуб Z изпрати серия от въпроси на Столичната община по Закона за достъп до обществената информация. Представяме ви данните от отговора, подписан от новия зам.-кмет на столицата Мирослав Боршош.

Броят на местата в детските градини е информация, с която Столичната община не разполага.

Тя обаче може да бъде открита в сайта на Националния статистически институт и противоречи на всички изказвания на Фандъкова.

За сметка на това данни за строежите на нови детски градини, нови филиали, допълнителни сгради, пристройки, ремонти, разширения и преустройства през последните 13 години са налице и Клуб Z получи подробна разбивка на всички тези дейности. И те често противоречат не само на обещанията, но и на твърденията на кметицата постфактум.

"За 10 години построихме 100 нови сгради за детски градини"

Тази реплика на Фандъкова, повтаряна от 2019 г. насам, е фактологично грешна, показват данните на Столичната община. 

Справката, която бе предоставена, показва, че в периода 2009 - 2021 г. в София са построени само 13 нови детски градини. 

Това само по себе си не показва реалния ръст на места и групи в детските градини - защото една нова детска градина често е за 2-4 групи, а множеството други типове строежи водят до значително по-голям ръст на местата за деца.

Например в периода 2009 - 2021 г. са построени 25 нови сгради към съществуващи детски градини. В много от случаите това добавя 4-8 нови групи за деца. Често има построенни спортни зали и площадки.

За същия период са направени и 32 разширения на детски градини, всяко от които добавя средно по 2-4 групи.

Налице са и 9 нови филиала на детски градини - също добавящи по 3-4-5 нови групи всеки.

Има още 10 реконструкции и 6 преустройства, всеки от които е добавил по 2-4 групи към общия брой.

Правилата за колко деца може да има в групите са се променяли през годините, но в последната версия трябва да има не повече от 25 деца по общ ред и 3 с хронично заболяване в група.

Накратко - построяването на чисто нови детски градини реално има малък ефект върху ръста в броя на групите и свободните места. Новите детски градини обаче са от голямо значение за кварталите в София, в които въобще няма детска градина. 

"Разкрихме 17 800 нови места... 16 000 места..."

Това отново са реплики на Фандъкова от последните години - числата само леко понамаляха. Реално не отговарят на нейните постижения, сочат данните от НСИ.

Според националната статистика през 2009 г. местата в общинските градини в София са 30 838, а през 2021 г. - 43 148. Т.е. ръстът на места за десетилетие е 12 310, с поне 4000 по-малко от твърденията.

Любопитно е, че Столичната община няма данни за местата в детските градини, но има за тези в яслите - поне за последните 5 години. Те са били 1570 през учебната 2016/2017 г. и 1720 през 2020/2021 г.

Кметството също предостави данни и за броя общински детски градини между 2016 г. и 2021 г., както и за броя групи в тях.

Детските градини през 2016 г. са били 198. На следващата година намаляват на 194 - въпреки че точно тогава е построена нова детска градина. Според отговора по ЗДОИ бройката от 194 се запазва досега.

Групите пък са били 1626, а сега са 1685 - увеличение с 59 групи за 5 години, което означава по последните правила за максимален брой деца в група, че в момента би трябвало да има 42 125 места за деца по общ ред и 5055 места за деца с хронични заболявания.

Тези данни от таблиците на стр. 2 обаче си противоречат с посочения брой нови групи от 2017 до 2021 г. на приложения по-долу подробен списък на въведени в експлоатация детски градини - по тях новите групи са 96, не 59. Ако добавим обявените нови групи от 2016 г., те би трябвало да са 125.

В документа са включени и 17 разширения, преустройства и строителства на нови детски градини, които текат в момента. Както показва последното десетилетие обаче, много подобни строежи се забавят с години. Списъкът оборва и много от обещанията на Фандъкова - която през 2016 г. например казва:

"За следващата година също сме заложили средства. Общо пет нови сгради и четири реконструкции. Част от тях вече започнаха. Ще бъдат завършени следващата година."

През 2017 г. обаче е въведена в експлоатация само една детска градина - реконструкция на етернитова сграда с 8 групи.

Защо няма данни за броя детски градини преди 2016 г.?

Тук Столичната община се позовава на Наредба № 8 за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование. Чл. 13, ал. 9 от нея предвижда тези данни да се пазят само за срок от 5 години.

Защо? Никой не знае. Промяната на наредбата е дело на тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев, който през 2017 г. добавя въпросната ал. 9.

В мотивите към промяната липсва обяснение защо тези данни трябва да бъдат унищожавани. Те са ключови както за оценка и равносметка на свършеното, така и за създаване на модели за бъдещото развитие на образованието.

Как Столичната община преценява колко детски градини ще са нужни?

На въпрос дали през периода 2008 - 2021 г. е правен анализ на увеличаването на децата в столицата и съответно нужните места в бъдеще - след 5-10 години, от общината отговарят със справка от ГРАО:

Разбира се, отговорът по ЗДОИ не е в машинно четим формат.

Това означава, че кметицата и нейният екип въобще не вземат предвид приходящите в София деца, а само новородените в столицата. Това е техният брой за последните 12 години според НСИ.

Забележително е също така, че данните на НСИ и тези, предоставени от СО като данни от ГРАО се различават, при това с хиляди новородени (тази разлика остава дори при включване на новородените в София-област и мъртвородените деца, макар те да нямат отношение по казуса).

Графиките на НСИ започват от най-ниската стойност - и в последните 11 години новородените не са падали под 13 000.

Ето и пълния отговор на Столичната община:

Коментари

Герберащината

Столична община знае единствено как да краде, как да рекетира хората и бизнеса , за друго не я търсете...Гарантирано от ГЕРБ.

.....

Няма как при ускорено и мащабно жилищно строителство изграждането на общинска социална инфраструктура да го догонва. Сходни проблеми с детските градини има и в Брюксел, със сигурност и на други места по света. Капиталистът си гони печалбата и пет пари не дава (в общия случай) как ще живят новодомците. За строителство са нужни много средства, както и още повече за отчуждителни процедури (а при свръхуплътняването в София и терените вече са кът). Много средства са нужни и по други пера, вкл. за ремонти и разширения на улици и булеварди, модернизация на градския транспорт, изграждането на метрото, чистота, озеленяване и прочее, и прочее. Има и частни детски градини, но и те не могат да насмогнат на наплива, а са и по-скъпи. Накратко: няма как половин България да се изсипе в столицата и да има от всичко достатъчно за всички (по отношение на общинската социална инфраструкура - детски градини и училища).

-.-

Съгласен съм, че да го догонва е изключително трудна за постигане задача. Но би могло да е по-близо, ако се правят смислени анализи и дългосрочни планове, което една администрация, управлявала над десетилетие, има времето да направи. Но СО са направили разчет само по родените в София деца, което е абсурдно елементарна грешка. И видно дори нямат ясна информация за проблема. А защо половин България се изсипва в София има причини, отново зависещи от смисления анализ и планиране на същата партия, била във властта в същия период. Да се твърди, че ГЕРБ нищо не са свършили е също толкова глупаво, колкото да се твърди, че никой друг не може да го свърши по-добре. И дори елементарно ръчкане по повърхността показва сериозните пропуски на тази власт.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.