Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Кметицата Йорданка Фандъкова намери виновник за липсата на места в столичните детски градини и ясли - районния кмет на „Лозенец“ Константин Павлов („Демократична България“). 

Пред журналисти днес тя обяви, че една от причините над 10 000 деца да останат без детска градина е и недопустими забавяния от страна на районните администрации, които движат проектите за нови сгради. Затова бъдещи подобни проекти ще минат под ръководството на зам.-кмета по строителство Ангел Джоргов.

Става дума за детската градина в кв. „Кръстова вада“, на която кметицата направи изненадваща проверка. 

„Виждаме, че има един работник, няма технически ръководител, няма контрол от районната администрация“, разказа Фандъкова. 

Районният кмет пък „разбира се, намира оправдания и обяснения, но родителите не ни питат за оправдания и обяснения“.

Константин Павлов бързо реагира в профила си във фейсбук, като изтъкна, че първият срок за завършване на детската градина е бил през 2018-а - месеци преди той да встъпи в длъжност като районен кмет.

„Припомням - това е проект от 2015 г, обжалван до 2017 г., започнат 2018 г., спрян за 250 дни (!) между средата на 2018-а и началото на 2019 г.“

Кмет на Лозенец в този период е Любомир Дреков - кандидат на ГЕРБ.

„Когато завършването на сградата наближи, се оказа, че има пропуски в проекта, приет от предишната администрация. Това доведе до нужда от изменение в договора и допълнителни дейности, всичко това съпроводено с огромна документална работа, обследвания, изчакване на процедури в Агенцията за обществени поръчки и т.н.“

Все пак проектът получил необходимото финансиране според Павлов и заради силния обществен интерес, натиск и протести. 

„Всичко това направихме в ситуация на пандемия, когато имаше седмици наред, в които работници масово отсъстваха от работните си места, а правилата се променяха непрекъснато“, обяснява още кметът. „В момента сградата е на финалната права и ако доставките на последното оборудване дойдат навреме, сградата ще бъде завършена през юни, а през септември ще може да приеме първите си обитатели.“

И публикува снимки от завършените помещения и детска площадка:

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.