67 нови детски градини ще бъдат построени в София през следващите три години. Това предвижда новата Програма за строителство на детски градини и ясли 2020-2023 г. на Столичната община, която кметицата Йорданка Фандъкова представи днес.

Въпросните 67 детски градини ще са разпределени във всеки район на столицата, но най-много от тях ще има в местата със сериозен недостиг - "Витоша", "Триадица" и "Лозенец". Те ще осигурят общо 281 нови групи, или над 6400 нови места. В момента недостигът на места е над 9000, като Фандъкова има амбиция да го премахне до 6 години - макар мандатът й да продължава 4 г.

Фандъкова подчерта, че в момента се строят 12 нови сгради, разширяват се още 4. През следващата година се планира строеж на 31 нови детски градини, през 2022 г. - на още 24, до общо 67, които трябва да са готови од 2023 г.

"Тази задача може да бъде изпълнена само съвместно между мен и районните кметове. Полза от тях имат децата на София", подчерта кметицата.

Програмата трябва да бъде гласувана от Столичния общински съвет. Друга възможна пречка, за която призна кметицата, е да се бавят процедурите по отчуждаване и пр. Именно това забави обещаните детски градини в предишния мандат на Фандъкова.

Тя отбеляза, че в бюджета на СО са предвидени допълнителни 4,6 млн. лв. за детски градини, а броят нови забавачки е "минимумът" и общината ще се стреми да прави нови проекти през следващите три години над въпросните 67.

От догодина ще се ползват и държавни средства, и общински, подчерта тя.

Как да се разпределят детските градини в районите ще се решава с консултации с районните кметове и районните инспекторати по образование.

Кметицата подчерта, че недостигът е "силно динамична величина", защото както има недостиг, така има и свободни места.

"Някои родители настояват и чакат за конкретни градини. Подчертавам го това, защото такава е системата. Едва ли има по-прозрачна система", заяви тя.

Фандъкова коментира и ситуацията с COVID-19 в София, като подчерта, че са мобилизирани Столичният инспекторат, Общинска полиция, Центърът за градска мобилност, за да следят за спазването на мерките.

"За мен най-важното е да се спазва дисциплината и затова акцентирах още в началото на седмицата върху по-строгия контрол", отбеляза тя. "Вчера са извършени 381 проверки в търговски обекти и има издаден един акт за неносене на маска. В транспорта с актове са 14 души, а за неправилно носене на предпазни средства има 4 предупредителни протокола и 3 полицейски разпореждания."

Фандъкова подчерта, че места в болниците засега има, но е проблем броят на медицинския персонал, особено по отношение на медицинските сестри и санитарите.