9907 деца са приети на първо класиране в детските градини и ясли в София, съобщиха от Столичната община днес. Общо са кандидатствали 22 445 деца, с близо 4000 повече от 2020 г.

На второ класиране ще има около 3500 свободни места, очакват се още три генерални класирания - на 28 май, 11 юни и 25 юни. 

13 375 бяха свободните места тази година, а от общината обещават да открият още 1083 до края на годината.

Класирането бе отложено с 3 дни, след като екипът на общината реши, че твърде малко родители са попълнили данните за постоянен адрес, определящи ключов критерий за уседналост, който се ползва за първи път. Решението бе затворената система да се отвори наново за тези родители - но и за всички, които решат да пренаредят предпочитанията си и така да разместят сериозно класирането, а и за тези, които въобще не са правили регистрация на детето си.

Множество родители се оплакваха от бъгове и сривове на новата Система за класиране в детските градини и ясли. Един от често срещаните проблеми е било случайното премахване на вече попълнени данни, разказват недоволни софиянци.

В крайна сметка новите попълнени профили след отварянето няма да влязат в първото класиране, реши зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов, за когото това е първи голям проект на поста.

Децата на възраст между 3 и 6 години, които не са приети в детските градини, могат да се възползват от ваучери - 291 лв месечно - ако отговарят на редица условия.