„Нито Божков, нито Пеевски са се появили по време на наше управление. Доколкото си спомням, звездата и на единия, и на другия, е изгряла много преди изобщо да се появим като политическа партия. Недостатък е, вероятно комуникационен, че сме позволили да бъдем обвързани, свързани, за което няма основание“.

Това заяви днес пред Нова тв зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев в коментар за наложените от САЩ по "Закона Магнитски" санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. 

На въпрос защо някои насочват към експремиера Бойко Борисов подозренията, че е описаният корумпиран политик в мотивите на САЩ, Дончев посочи:

"Едно е сигурно, ако ставаше дума за Борисов, щеше да го пише директно".

И в случая със санкциите ГЕРБ била възприемана като все още носеща отговорност за всичко, смята още бившият вицепремиер. Самият него го спирали хора по тротоарите и го молели да им реши проблем, а той отвръщал, че е безработен. „Инерционно ние все още отговаряме за всичко“, посочи той.

Дончев заяви, че е далеч от мисълта, че санкциите са били наложени само на база на това, което се е писало в медиите в годините назад, но пък се набивало на очи, че отразяват това, което се коментира в обществото -„по улиците, по кюшетата“. В случая държавата можела да бъде упрекната, че „очевидно не е станало дневен ред на институциите в пълна мяра“. Санкциите обаче сега са „силен сигнал“ и за самите политически сили - да внимават с какви субекти работят и включват в своите редици, смята бившият вицепремиер.

"Голяма част от политическите лица на новите проекти бяха в Народното събрание, когато аз бях студент", заяви още Дончев, за да илюстрира т. нар. партии на промяната.

"Добрата новина е, че за всяка министерска позиция имаме повече от един кандидат. Това означава дълга скамейка, експертиза в самата партия", допълни той.

По думите му "да, възможно е" Даниел Митов, който стана зам.-председател на партията, пак да е неин кандидат за премиер.

"Разбира се, напълно възможно е да е и титулярът на партията - това е естественият политически модел", допълни Дончев, визирайки Бойко Борисов.

"Изолация" не бил правилният термин, заяви още Дончев на въпроса не е ли ГЕРБ изолация - никой не иска да работи с нея. Правилният термин бил „атомизация“ - никоя партия не искала с останалите.

"Объркан е модусът на правене на политика. Целта за участие в изборите е целите, програмата ти да бъдат реализирани. В момента наблюдаваме друг жанр, където политическите представители се състезават кой най-много ще се накара на другите. В годините назад многократно са ни зачертавали, зачерквали", заяви бившият вицепремиер.

Опредметяване, примитивизиране на проблема е да се фокусира темата със съдебната реформа около личността на главния прокурор Иван Гешев, коментира още Дончев, припомняйки, че Гешев е бил избран по надлежния ред. Всичко останало са коментари. За съжаление на някои политически сили смисълът на съществуването бил в това - да бъдат срещу някого, в т.ч. Гешев - допълни той.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ