Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Нито Божков, нито Пеевски са се появили по време на наше управление. Доколкото си спомням, звездата и на единия, и на другия, е изгряла много преди изобщо да се появим като политическа партия. Недостатък е, вероятно комуникационен, че сме позволили да бъдем обвързани, свързани, за което няма основание“.

Това заяви днес пред Нова тв зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев в коментар за наложените от САЩ по "Закона Магнитски" санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. 

На въпрос защо някои насочват към експремиера Бойко Борисов подозренията, че е описаният корумпиран политик в мотивите на САЩ, Дончев посочи:

"Едно е сигурно, ако ставаше дума за Борисов, щеше да го пише директно".

И в случая със санкциите ГЕРБ била възприемана като все още носеща отговорност за всичко, смята още бившият вицепремиер. Самият него го спирали хора по тротоарите и го молели да им реши проблем, а той отвръщал, че е безработен. „Инерционно ние все още отговаряме за всичко“, посочи той.

Дончев заяви, че е далеч от мисълта, че санкциите са били наложени само на база на това, което се е писало в медиите в годините назад, но пък се набивало на очи, че отразяват това, което се коментира в обществото -„по улиците, по кюшетата“. В случая държавата можела да бъде упрекната, че „очевидно не е станало дневен ред на институциите в пълна мяра“. Санкциите обаче сега са „силен сигнал“ и за самите политически сили - да внимават с какви субекти работят и включват в своите редици, смята бившият вицепремиер.

"Голяма част от политическите лица на новите проекти бяха в Народното събрание, когато аз бях студент", заяви още Дончев, за да илюстрира т. нар. партии на промяната.

"Добрата новина е, че за всяка министерска позиция имаме повече от един кандидат. Това означава дълга скамейка, експертиза в самата партия", допълни той.

По думите му "да, възможно е" Даниел Митов, който стана зам.-председател на партията, пак да е неин кандидат за премиер.

"Разбира се, напълно възможно е да е и титулярът на партията - това е естественият политически модел", допълни Дончев, визирайки Бойко Борисов.

"Изолация" не бил правилният термин, заяви още Дончев на въпроса не е ли ГЕРБ изолация - никой не иска да работи с нея. Правилният термин бил „атомизация“ - никоя партия не искала с останалите.

"Объркан е модусът на правене на политика. Целта за участие в изборите е целите, програмата ти да бъдат реализирани. В момента наблюдаваме друг жанр, където политическите представители се състезават кой най-много ще се накара на другите. В годините назад многократно са ни зачертавали, зачерквали", заяви бившият вицепремиер.

Опредметяване, примитивизиране на проблема е да се фокусира темата със съдебната реформа около личността на главния прокурор Иван Гешев, коментира още Дончев, припомняйки, че Гешев е бил избран по надлежния ред. Всичко останало са коментари. За съжаление на някои политически сили смисълът на съществуването бил в това - да бъдат срещу някого, в т.ч. Гешев - допълни той.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ 

Коментари

Тука няма, тука има. Да, ама...

Изгряха ли, прогресираха ли, окрадоха хазната ли... без значение. Въпросът е да се намери почтеността, волята и капацитетът такова нещо да бъде наказано и изкоренено.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.