Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Един потребител стои зад срива на големи уебсайтове и услуги по света на 8 юни, разкри Би Би Си.

Новинарски сайтове, онлайн магазини и уебфоруми спряха за около час, основно в САЩ и Европа, във вторник сутрин. Проблемът бе бързо отстранен и се оказа, че идва от CDN доставчика Fastly, популярен сред много от най-големите уебсайтове.

Fastly осигурява мрежа за доставка на съдържание - грубо казано услуга, която прави локални копия на данни, за да осигури стабилен и сигурен достъп на най-големите уеб услуги. Ако всички потребители на Amazon, Reddit, Guardian или някой от другите сайтове, засегнати на 8 юни, ги достъпваха от един-единствен сървър, той щеше да е постоянно претоварен. CDN мрежите облекчават това натоварване.

Грешка в кода на Fastly обаче е била активирана от потребител, който е решил да промени системните настройки на услугата за собствения си сайт - нещо напълно нормално. В кода на софтуера обаче с актуализация от май тази година се е криела софтуерна "мина", която той неволно е настъпил. Тя е довела до срив на два континента.

От Fastly подчертават, че вината за проблемът е тяхна и се извиняват отново на потребителите си. Компанията проверява цялата си мрежа за други подобни грешки и обещава подробен доклад за инцидента.

Случаят обаче индикира бъдещи потенциални проблеми с голямата концентрация на CDN услуги в ръцете на няколко играча - Fastly, Akamai, Cloudflare и други. Според специалисти, това е мотив за по-голяма диверсификация на пазара.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.