Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Множество сайтове на световни медии, правителства, и уеб-услуги се сринаха за кратко днес. Причината е проблем на клауд услугата Fastly, масово ползвана от уеб-гигантите.

Сред засегнатите сайтове са тези на медии като "Файненшъл Таймс", "Гардиън", "Ню Йорк Таймс", "Индепендънт", "Блуумбърг", "Монд", сайтът на британското правителство gov.uk, уеб магазини, форуми и стрийминг услуги като Amazon, Reddit и Twitch.

Сривът става около обяд днес, и е за кратко - под час. А причината е в общия провайдър на клауд услуга - Fastly.

Fastly осигурява глобална мрежа за дистрибуция на съдържание на много сайтове. Това е географски разпределена мрежа от прокси сървъри и съответните им центрове за данни. Подобни мрежи съществуват още от 90-те и тяхната цел е да разпределят натоварването на интернет, като позволят постоянна наличност и производителност на сайтове и уеб-услуги, особено популярните в цял свят.

Но когато се случи централна грешка в системата на услуга като Fastly, тя засяга десетки сайтове, дори такива, които нямат нищо общо помежду си. Подобни сривове е имало и с масовата защитна система Cloudfare, както и с клауд услугата на Amazon - Amazon Web Services.

Макар днешният срив да е засегнал сайтовете само в Европа и САЩ и да е отстранен моментално, той подчертава сериозни проблеми с концентрирането на интернет инфраструктурата в малък брой компании. И е аргумент за повече диверсификация онлайн, смятат специалисти.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.