Множество сайтове на световни медии, правителства, и уеб-услуги се сринаха за кратко днес. Причината е проблем на клауд услугата Fastly, масово ползвана от уеб-гигантите.

Сред засегнатите сайтове са тези на медии като "Файненшъл Таймс", "Гардиън", "Ню Йорк Таймс", "Индепендънт", "Блуумбърг", "Монд", сайтът на британското правителство gov.uk, уеб магазини, форуми и стрийминг услуги като Amazon, Reddit и Twitch.

Сривът става около обяд днес, и е за кратко - под час. А причината е в общия провайдър на клауд услуга - Fastly.

Fastly осигурява глобална мрежа за дистрибуция на съдържание на много сайтове. Това е географски разпределена мрежа от прокси сървъри и съответните им центрове за данни. Подобни мрежи съществуват още от 90-те и тяхната цел е да разпределят натоварването на интернет, като позволят постоянна наличност и производителност на сайтове и уеб-услуги, особено популярните в цял свят.

Но когато се случи централна грешка в системата на услуга като Fastly, тя засяга десетки сайтове, дори такива, които нямат нищо общо помежду си. Подобни сривове е имало и с масовата защитна система Cloudfare, както и с клауд услугата на Amazon - Amazon Web Services.

Макар днешният срив да е засегнал сайтовете само в Европа и САЩ и да е отстранен моментално, той подчертава сериозни проблеми с концентрирането на интернет инфраструктурата в малък брой компании. И е аргумент за повече диверсификация онлайн, смятат специалисти.