И днес продължават операцията по издирването на майор Валентин Терзиев, който пилотираше изтребителя, паднал вчера по време на учение край Шабла.

Военноморските сили провеждат операция по търсене и спасяване на пилота с кораби и вертолети, в акцията се включиха два вертолета „Пантер“ от авиобаза „Чайка“, две корвети – „Решителни“ и „Бодри“, минен ловец „Цибър“, водолазен катер „Никола Фурнаджиев“ и катер на Главна дирекция „Гранична полиция“.

Още вчера служебният министър Стефан Янев даде заявка, че операцията по издирването и спасяването продължава днес с използване на специализирана техника и специализирани водолазни групи, тъй като едно от местата, на което се предполага, че могат да бъдат останките на самолета, е на доста голяма дълбочина от порядъка на 70 метра.

Засега са открити само отломки от падналия МиГ-29, но няма следа от пилота, машината и нейната черна кутия. По издирването до момента се знае само, че той пилотът не е катапултирал, намерена е спасителната му жилетка. 

При изпълнение на тренировъчна задача самолетът е изгуби радиовръзка и изчезна от радарите в 00:45 ч. вчера. Военният министър Георги Панайотов съобщи, че изтребителят е бил сам в небето, изпълнявал е задача в рамките на учението. 

Причините за инцидента към момента не са изяснени.