Пилотът на изтребителя, който падна тази нощ в Черно море по време на учебна стрелба, е майор Валентин Терзиев от Трета авиационна база „Граф Игнатиево“. Той е на длъжност началник на щаб на ескадрила, съобщиха от Министерството на отбраната.

Военноморските сили провеждат операцията по търсене и спасяване на пилота с кораби и вертолети в морето край Шабла, припомнят оттам и допълват, че в акцията участват два вертолета „Пантер“ от авиобаза „Чайка“, две корвети – „Решителни“ и „Бодри“, минен ловец „Цибър“, водолазен катер „Никола Фурнаджиев“ и катер на Главна дирекция „Гранична полиция“.

Военнослужещите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби извършват издирвателната операция в морски води на 11 км изток-югоизток от Шабла.

Малко по-рано от Военната прокуратура разследва всички възможни версии за причините, довели до падането на изтребител на Военновъздушните сили в Черно море. Военни прокурори и следователи са на терен, водят се разпити на свидетели и преглед на документация. По-късно следобед ще има повече подробности за хода на разследването.

Образуваното досъдебно производство е за допуснато произшествие при управление на бойна техника, при която са причинени значителни имуществени вреди.

По издирването на пилота на МиГ-29 до момента се знае само, че той не е катапултирал, намерена е спасителната му жилетка. 

На мястото на инцидента са служебният премиер Стефан Янев, военният министър Георги Панайотов и началникът на отбраната. Президентът Рмен Радев по-рано призова за въздържане от спекулации за случилото се и обяви, че най-важният въпрос в момента е съдбата на пилота, когото той познава като отличен професионалист.